Odboráři FN Ostrava chtějí po novém vedení víc informací

14. 2. 2018 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Za chaotickou a netransparentní označuje největší odborová organizace současnou situaci ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO), kde v pátek ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Svatopluka Němečka. Ve funkci ho nahradil lékař Evžen Machytka, který byl pověřen vedením nemocnice.


Odbory by nyní očekávaly hlavně větší informovanost, řekla včera předsedkyně Základní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR (ZO OSZSP ČR) Fakultní nemocnice Ostrava Zuzana Sargová. Uvedla, že tato organizace je s 900 členy největší odborovou organizací v nemocnici.

„Je to takové chaotické, netransparentní, z minuty na minutu se tady dějí nějaké věci a nejsme zcela informovaní. Nedocházejí k nám úplně informace a myslím si, že ani k zaměstnancům,“ řekla Sargová. Podle ní to vyvolává nejistotu. Dodala, že nový ředitel se zatím se zástupci největších odborů nesešel. Machytka v reakci na její slova řekl, že schůzka je plánována už na včerejší odpoledne. Uvedl, že se chce postupně postupně se zaměstnanci nemocnice, ale s ohledem na to, že je ve funkci zatím krátce, to dosud nebylo všude možné.

Podle Sargové by zaměstnavatel měl především říct, co se v nemocnici dál bude dít a jaké budou jeho další kroky. Řekla, že vedoucí pracovníci sice informace mají, ale než se dostanou dál, dlouho to trvá, a zbytečně se tak vyvolává nejistota. Páteční rozhodnutí ministra ji překvapilo. „Co se týče pana doktora Machytky, tak jeho volba nás zaskočila a překvapila, ale nemyslím to ve zlém. Myslím si, že ten člověk zkušenosti určitě nějaké má, ale co se týče vedení nemocnice, tak to jsou zkušenosti velice asi specifické. Nebudu říkat, že jsme rádi, nebo neradi, spíše je to očekávání, co bude,“ řekla Sargová.

Důvodem Němečkova odvolání bylo podle ministerstva manažerské selhání vedoucí k odborné a personální destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože exministr zdravotnictví Němeček působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně. Ministr Vojtěch poukazoval i na to, že nemocnice zaměstnancům neproplácela odpracované přesčasy, museli si brát náhradní volno. Informace o pochybeních dostal Vojtěch podle svých slov od zaměstnanců a odborů z nemocnice. Sargová ale řekla, že jejich odborová organizace se na ministerstvo neobracela. Problematika přesčasů má podle ní celostátní charakter a netýká se jen ostravské fakultní nemocnice. „Pokud za námi členové přišli, že si to chtějí nechat proplatit, určitě jsme to individuálně řešili a bylo to potom následně proplaceno,“ řekla Sargová. Podle ní měli odboráři v plánu vyvolat s Němečkem na dané téma jednání, ale schůzku nestihli.

Němeček považuje důvody svého odvolání za smyšlené a tvrdí, že vláda bez důvěry si tak vyřizuje účty. Poukázal na to, že nemocnice loni vykázala rekordní hospodářský výsledek, zisk přes 111 milionů korun. O dalším postupu se poradí s právníky.

V nemocnici působí i další dvě odborové organizace - Místní Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů FNO a také Profesní odborové unie zdravotnických pracovníků při Fakultní nemocnici. Obě mají podle Sargové řádově několik desítek členů. V pátek obě k personální změně vydaly krátká prohlášení, v nichž uvedli, že doufají, že změna ve vedení nemocnice bude pozitivní.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?