Odboráři táhnou na hlavní město

21. 9. 2010 8:41
přidejte názor
Autor: Redakce
Speciální vlaky a autobusy vypravené ze všech krajů republiky dnes ráno míří do Prahy. Desítky odborářů jedou do hlavního města po vlastní ose. Dorazit by měli krátce před jedenáctou hodinou, hlavní demonstrace proti vládou chystaným škrtům je připravena na třináctou hodinu na Palachově náměstí.


Hasiči, policisté, zdravotníci a další zaměstnanci státu budou protestovat nejen proti úsporám, ale hlavně plánu ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) na úpravu mzdových tarifů. Ta by jejich měsíční mzdu mohla srazit až o několik tisíc korun.

Drábkův záměr kritizují dokonce i ministerstva. V připomínkovém řízení jej akceptovaly pouze tři rezorty - financí, zahraničních věcí a pro místní rozvoj.

Drábek však i přes velký odpor svůj plán zítra předloží vládě. Návrh počítá se stejným platovým základem pro všechny pracovníky, bez ohledu na počet odpracovaných let.

Zvyšování platu by se potom dělo formou osobního příplatku podle schopností a práce zaměstnance. Pevná složka platu státních zaměstnanců by pak podle šéfa rezortu práce byla o třetinu větší než pohyblivá.

„Dnes ten poměr tarifního platu a osobního příplatku je 7:1. Ten můj návrh, který předkládám vládě, je, aby poměr tarifního platu k osobnímu příplatku byl 4:3,“ vysvětluje Drábek. Se zástupci odborů hodlá ministr o změnách v tarifních platových tabulkách jednat ještě předtím, než zasedne vláda.

Výjimku mají v Drábkově návrhu od samého začátku učitelé, kterým vláda garantuje dorovnání tabulkového platu alespoň na dvacet tisíc korun, ministr zdravotnictví Leoš Heger upravenou tabulku slíbil zdravotníkům.

Vlastní tabulky mají zůstat také vojákům a policistům. Odměňování na základě odsloužených let by v nich zůstalo, tarify by se však plošně snížily o desetinu. U policistů by tak měl činit průměrný pokles platu 2600 korun, u vojáků 1710 korun.

Třeba lékaři ale ministrovi nevěří a houfně se připojují k výzvě Lékařského odborového klubu nazvané Děkujeme, odcházíme. Ta hrozí hromadnými výpověďmi ke konci roku, pokud platy lékařů naopak nestoupnou. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče už nyní naplánoval na polovinu října, první den komunálních a senátních voleb, stávku.

Co by udělala změna tarifů

- plně kvalifikovaný lékař 14. platová třída - nyní tarifní plat 33 240 korun měsíčně, po úpravě 19 220 korun

- pracovníci v sociálních službách - tarifní mzda 12 000 korun měsíčně, po úpravě 7500 korun

- referentka ČSSZ 8. platová třída, nyní tarifní 17 020 korun měsíčně, po úpravě 11 880 korun

- policisté - průměrný pokles platu 2600 korun

- vojáci - průměrný pokles mezd 1710 korun

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?