Odboráři Úrazové nemocnice Brno podali trestní oznámení

16. 12. 2008 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři brněnské Úrazové nemocnice se obrátili na policii kvůli chystanému odvozu přístrojů z nemocnice. Podali trestní oznámení kvůli údajnému poškozování majetku nemocnice, řekla dnes ČTK šéfka nemocničních odborů Lenka Doležalová. Odvoz části techniky připravuje ministerstvo zdravotnictví...


Mluvčí Tomáš Cikrt však dnes spekulace o hromadném stěhování přístrojů popřel. ČTK řekl, že se stěhování bude týkat výlučně aparátů, které byly pořízeny pro traumacentrum, a další techniku nikdo odvážet nebude.

„Veškeré kroky konzultujeme s právníky. Těžko může někdo očekávat, že bychom nepostupovali v souladu se zákony,“ řekl Cikrt s tím, že přístroje budou dál sloužit pacientům, kde jsou. Odboráři podle něj věc démonizují.

Fakticky však už aparáty, které používají k vyšetřováním a zákrokům v Úrazové nemocnici, patří Fakultní nemocnici Brno. Potvrdila to Doležalová i Cikrt. Smlouvy podepsal nový ředitel Úrazové nemocnice František Jimramovský zároveň s dokumenty, jimiž Úrazová nemocnice dostává přístroje do nájmu. Podle Cikrta byl převod techniky záměrný. Ministr podle něj musí jako správný hospodář nakládat co nejlépe se svěřeným majetkem a v případě převodu Úrazové nemocnice na Brno, který se chystá, si není jist, jak by přístroje byly využity.

„My nevíme, co by město s přístroji udělalo. My nevíme, co bude s úrazovkou,“ řekl mluvčí s tím, že město nemá o budoucím fungování zařízení představu. Ministr Tomáš Julínek (ODS) v této souvislosti radnici už dřív kritizoval, že se nestará ani o svou Polikliniku Zahradníkova a bere si velké sousto. Poliklinika je léta v chátrajícím stavu a oprava se odkládá.

Primátor Roman Onderka (ČSSD) opakovaně uvedl, že město bude Úrazovou nemocnici provozovat dál, jak fungovala dosud. Zařízení si podle něj na sebe vydělá, proto o doplácení na jeho provoz nemusí být řeč. Odmítl však upřesnit, jak bude město do nemocnice investovat. V rozpočtu prý nemůže vyčlenit sumu na správu majetku, který ještě nemá.

Zákon o převodu Úrazové nemocnice na město schválil parlament, čeká na podpis prezidenta.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?