Odboráři zaplnili Prahu, sešlo se jich 40 tisíc

22. 9. 2010 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Účast na demonstraci odborových svazů proti rozpočtovým škrtům vlády předčila všechna očekávání. Do Prahy se sjelo přibližně 40 tisíc lidí, z toho sedm tisíc zdravotníků.


Demonstranti přijeli do hlavního města vyzbrojení píšťalkami, řehtačkami i vuvuzelami. Průvod protestujících byl dlouhý asi 3,5 kilometru. Organizátoři původně odhadovali, že dorazí zhruba 20 tisíc lidí, účast je proto samotné překvapila.

Okolo 13. hodiny se had demonstrantů táhl nepřetržitě od Letenských sadů až na druhý vltavský břeh na náměstí Jana Palacha. Tisíce lidí se na náměstí nevešlo, proto postávali na Mánesově mostě. Policie na několik hodin zastavila dopravu podél Vltavy, uzavírka platila od Národního divadla po Čechův most.

„Akce je velice úspěšná. Potvrzuje se, že náš odhad 20 tisíc účastníků byl velice podceněn,“ komentovala předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová.

Odboráři přitom minulý čtvrtek na tiskové konferenci varovali, že pokud nedosáhnou aspoň částečných úspěchů, uspořádají i další akce. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče již dokonce předběžně vyhlásil na den voleb 15. října stávku.

Sešlo se sedm tisíc zdravotníků

Největší část demonstrantů se sešla už dopoledne na Letné, odkud se vydala k ministerstvu vnitra. Desítky policistů a hasičů tam pronikly přímo do budovy, kde poškodily dveře. Zdravotníci se sešli v ulici U Bruských kasáren a jejich průvod vedla sanitka.

I zde účast předčila očekávání, sešlo se jich zhruba sedm tisíc. Například z havířovské nemocnice dorazily tři autobusy zaměstnanců. Průvod byl vybaven množstvím transparentů s nápisy „Šetřit ano, škrtat ne“ či „Děkujeme, odcházíme. Vaši lékaři“, nebo: „Za tyhle peníze vám zadek nikdo neutře, až budete v nemocnici, milý pane ministře!“

Dagmar Žitniková zastupující zdravotnické odbory při svém projevu varovala před destrukcí zdravotnictví, důchodů a zákoníku práce, která dopadne na všechny občany. Demonstranti následně začali skandovat „Hanba této vládě!“. „Nejsme tady žádná lůza, jsme zaměstnanci a chceme pouze uživit rodiny, nic víc,“ dodala Žitniková, která vládě vzkázala – „děkujeme, odejděte“.
Jednání budou pokračovat

Jednání mezi zdravotnickými odbory a ministrem zdravotnictví budou i nadále pokračovat. Na pondělní schůzce sice nebylo dosaženo kompromisu, ale ministr věří, že se podaří najít společnou řeč. „Ze strany odborů nebylo akceptováno žádné kompromisní řešení a samy s žádným kompromisním návrhem nepřišly. Odbory byly ochotny akceptovat pouze navýšení mezd.

Pan ministr se však i nadále bude snažit prosadit pro zdravotnictví speciální tabulky, aby minimalizoval případné dopady snižování tarifů na platy zdravotníků,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?