Odborné konzultace dle ruských radikálů "vyléčí" homosexuály

27. 8. 2013 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Ruská krajně pravicová populistická strana zamýšlí předložit v dolní komoře parlamentu, Státní dumě, návrh pomáhat homosexuálům k "návratu do normálního života" konzultacemi s odborníky. Homosexuálům chce také zakázat dárcovství krve. Podle agentury RIA Novosti to dnes řekl kandidát na moskevského starostu za Liberálnědemokratickou stranu Ruska (LDPR) Michail Degťjarev.


„Uvažujeme o navržení dobrovolných anonymních konzultací s psychology, psychoterapeuty, sexuology… Mnozí homosexuálové se chtějí vrátit k normálnímu životu, být heterosexuály,“ citovala agentura Degťjareva, který je poslancem LDPR. Uvedené konzultace by podle něj měl poskytovat stát a měl by je také financovat.

Degťjarev kromě toho informoval, že liberálové v dumě připravují i návrhy změn v zákonu, který upravuje dárcovství krve. Novela by prý měla každému dárci ukládat povinnost sdělit před poskytnutím krve, zda je, či není homosexuál.

Cílem úpravy tohoto právního předpisu je podle něj vrátit homosexuály do rizikové skupiny pro darování krve, jako tomu bylo do roku 2008. Poukázal přitom na růst HIV pozitivních osob v této skupině obyvatelstva v Rusku a svůj záměr hájil i poukazem na existenci podobných předpisů v USA a v řadě evropských zemí.

Odmítl přitom, že by šlo o diskriminaci. „Tuto normu je nezbytné zavést, obnovit zákaz, protože jde v první řadě o zdraví populace,“ zdůraznil podle RIA Novosti. Mnoho expertů spojuje epidemii HIV v Rusku spíše se vzestupem narkomanie.

Jedna z aktivistek hnutí za práva sexuálních menšin Jelena Kosťučenková, která patří k pravidelným dárcům krve, na svém blogu poznamenala, že na příští výzvu k darování odpoví slovy: „Nezlobte se, ale jako lesbička si nezasloužím darovat svou krev členům vaší rodiny.“

Zákaz propagandy „netradičních sexuálních vztahů“, schválený ruským parlamentem v červnu, je sice kritizován na Západě, ale v samém Rusku jej uvítalo hodně lidí v čele s vlivnou pravoslavnou církví. Svědčí i o konzervativnějším kurzu prezidenta Vladimira Putina během jeho třetího období v čele země. Putin se opírá hlavně o konzervativní venkov, zatímco protesty proti jeho režimu se omezovaly spíše na velká města.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?