Odbornice: Rušení akutních lůžek může ohrozit seniory

19. 11. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rušení lůžek akutní péče může podle místopředsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Boženy Juraškové ohrozit seniory. Uvedla, že starší pacienti potřebují rychlou a intenzivní péči, ne odsouvání na oddělení dlouhodobě nemocných. Rušení akutních lůžek se tak nakonec prodraží, řekla ČTK Jurašková. V příštích letech by se mělo zrušit v Česku 6000 akutních lůžek, na jihu Moravy jich podle hejtmana Michala Haška ubude 560.


Při přijímání seniora do nemocnice je podle Juraškové důležitá intenzivní akutní péče. Pokud pacientovi nepomáhá, je třeba mu zajistit důstojný a kvalitní zbytek života. Rušení akutních lůžek označila za špatné. „Zřizování následných lůžek se nakonec prodraží. Navíc lidé přece nemohou žít s pocitem, že ve stáří budou odsunuti někam na LDN,“ řekla Jurašková. Nemocnice plné lidí na lůžkách s následnou péčí podle ní nejsou řešením.

Problémem péče o seniory je podle Juraškové také špatná schopnost lékařů rozpoznat terminální fázi života. „Pokud člověku lékařská věda už nemůže pomoci, je třeba zajistit mu důstojný zbytek života a ne ho uměle prodlužovat,“ uvedla lékařka. Personál v nemocnicích by prý také měl se seniory více mluvit a zajímat se o jejich potřeby.

Lepšího přístupu zdravotnického personálu k pacientům chtějí odborníci z institutu Aesculap Academy dosáhnout sérií školení, z nichž jedno uspořádali v pátek v Brně. Celkově proškolí zhruba 20.000 nelékařských zdravotníků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?