Odborník: Zdravotnictví by se mohlo stát tahounem ekonomiky

29. 4. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Propad zdravotního pojištění dosáhne podle odhadu ministerstva financí koncem roku 15 miliard, to je deset procent ročních výdajů pojišťoven. Stát jim zatím vždy s dluhy pomohl...


Zdravotnictví by se mohlo stát tahounem české ekonomiky, místo aby do něj stát jako do černé díry přiléval stále další peníze.

Na čtvrteční konferenci Zdravotnictví - šest klíčů k reformě to uvedl docent Ondřej Schneider z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Propad zdravotního pojištění dosáhne podle odhadu ministerstva financí koncem roku 15 miliard, to je deset procent ročních výdajů pojišťoven. Stát jim zatím vždy s dluhy pomohl.

„Zdravotnictví potřebuje hodně vysoce kvalifikovaných lidí a zároveň užívá nejpokrokovější technologie, takže může dodávat podstatnou dynamiku do české ekonomiky,“ vysvětlil Schneider.

Financování by podle něj nemělo být jen z veřejných zdrojů, ale i ze soukromých, k tomu patří i platby pacientů. Spoluúčast pokrývá kolem osmi procent výdajů zdravotnictví, dosavadní koaliční vlády ji nechtěly zvyšovat. V EU je třikrát vyšší.

Odborníci se shodují, že reforma je nezbytná. Česko má nejhorší demografické vyhlídky v Evropě; při rychlém stárnutí populace a využívání nejmodernějších léčebných metod a přístrojů stoupnou výdaje zdravotnictví do roku 2050 ze současných 7,4 procenta HDP na 13 až 15 procent.

Na projednání ve vládě čeká koncepce ministryně zdravotnictví Milady Emmerové, ta zásadně zvyšování plateb pacientů odmítá.

Navrhují je však ve svých koncepcích zdravotní pojišťovny, stejně jako zástupci zaměstnavatelů a odborů v tripartitě.

„Jediná cesta pro Česko je zvýšit osobní zainteresovanost na zdravotním stavu,“ potvrdil Schneider. Lidé si podle něj musejí trochu platit, aby věděli, že se vyplatí být zdravý. Zároveň by lékaři měli dostat možnost, aby z poskytování péče měli zisk.

Podle ředitele královéhradecké fakultní nemocnice Leoše Hegera „je peněz dost, je jen otázkou priorit společnosti, kam je chce směřovat“.

Předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek připomněl, že za necelých 600 euro na občana poskytuje české zdravotnictví péči srovnatelnou s vyspělými zeměmi, a to s neporovnatelně nižšími náklady.

„České zdravotnictví se může na první pohled zdát jako zázrak efektivity, ale ta je vykoupena vykořisťováním zdravotníků, kteří jsou nedobrovolnými sponzory systému,“ míní Kubek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?