Odbory a lázně seznámí ministra s kritickou situací lázní

17. 9. 2013 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory a zástupci lázní předloží dnes ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi data, která ukazují na kritickou situaci českého lázeňství: klesly příjmy od zdravotních pojišťoven, počty léčených, počty zaměstnanců i jejich platy.


Příčinou je podle odborů nový indikační seznam, který lázeňskou péči omezil. Odbory žádají jeho změnu.

Zdravotní pojišťovny tvrdí, že na lázeňskou péči peníze mají a lékaři omezují psaní poukazů zbytečně.

Zatímco v roce 2009 dostaly lázně od zdravotních pojišťoven 3,2 miliardy Kč, letos očekávají 1,4 miliardy korun z celkem 290 miliard Kč, které spotřebuje zdravotnictví za rok. Počty léčených na náklady zdravotního pojištění ve stejném období klesly ze 122.000 na letos očekávaných 54.000.

Počty lázeňských zaměstnanců klesly z 10.000 v roce 2011 na současných 8500. Propouštění by bylo ještě větší, kdyby zaměstnanci nepřistoupili na to, že letos dostávají 60 procent platu a přišli o všechny benefity.

Zdravotní pojišťovny se sice dohodly s lázněmi na úhradách na příští rok, budou jim platit stejně jako letos, podle odborů to ale neřeší ekonomické ohrožení lázní. Platba za jednoho pacienta zůstává, indikační seznam ale počty pacientů sníží, takže celkové příjmy budou nižší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?