Odbory a lázně žádají zastavení změn v lázeňství, jsou likvidační

15. 5. 2013 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborová centrála, zdravotnické odbory a lázně žádají zastavení změn v českém lázeňství, jsou prý likvidační. Příčinou podle nich je indikační seznam; zkrátil dobu pobytu ze čtyř na tři týdny a omezil nároky tuzemských pacientů na péči z veřejného pojištění.


Tlak ministerstva zdravotnictví prý způsobil, že lékaři se bojí lázně psát i v případech, kdy mohou. Předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková požádala ministra Leoše Hegera (TOP 09) o schůzku. Heger ČTK řekl, že s odboráři se vždy rád sejde.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslava Zavadila je za omezením lázeňské péče farmaceutická lobby. „Chtěl bych pana ministra požádat, aby všechny kroky zvážil a na základě argumentů situaci přehodnotil, začal jednat, věcně aby se lázeňství nevytratilo z České republiky,“ řekl Zavadil.

Lázeňství se podle Žitníkové ocitlo na pokraji zhroucení. Propouští se a platy zaměstnanců klesly na 60 procent průměrných výdělků. Odboráři žádají, aby se indikační seznam změnil a stav se vrátil k původnímu.

Heger k tomu uvedl, že indikační seznam vytvořilo ministerstvo ve spolupráci s odbornými společnostmi, včetně balneologické, a souhlasila i Česká lékařská komora. Pokud dostane racionální podněty od odborných společností, je připraven o změnách seznamu jednat.

Ministr už dřív vyzval lékaře, aby lázně indikovaným pacientům psali, a pacienty, aby o ně žádali. Dnes to zopakovali odboráři i zástupci lázní. Na lázeňské poukazy nemají lékaři žádné limity. Heger má podle svých slov signály z některých lázní, že už se začínají pacienty znovu naplňovat.

Martin Vacek, řídící sekci lázeňství ve zdravotnických odborech, uvedl, že v krizi je zejména dětské lázeňství. Aktuálně hrozí zrušení léčebny Vesna v Janských Lázních. Ze 400 zaměstnanců má být propuštěna téměř stovka, dětští pacienti se mají přestěhovat do prostor, které slouží dospělým. Rodiče mají petici za záchranu lázní a na den dětí 1. června uspořádají na kolonádě protest.

„Nejsme pro zrušení Vesny, intenzivně o tom jednáme. Podle nás stále dětské pacienty mají. Doufám, že vedení si s tím poradí,“ řekl Heger.

Lázně z celého balíku zdravotního pojištění spotřebují jedno procento. Celkem pojišťovny spotřebují ročně 230 miliard, celý resort zhruba 280 miliard. Lázeňství zaměstnává 11.000 lidí přímo v lázeňských zařízeních a dalších až 40.000 v návazných oborech. O práci podle odborářů již přišlo 2500 lidí, ohroženo je podle nich dalších až 10.000 pracovních míst.

Zdravotní pojišťovny předpokládaly, že propad po zavedení nového indikačního seznamu bude kolem 20 procent, podle zástupců lázní dosáhl někde až 80 procent. Podle Hegera klesají počty lázeňských klientů už tři roky. Před vydáním indikačního seznamu byl útlum 35 procent. Vyhláška ho prohloubila, počátkem letošního roku propad byl podle Hegera 50 procent.

Lázeňských lůžek je podle ministra v ČR přebytek. Jde o soukromý sektor, který se poměrně úspěšně rozvíjel a kapacit má nyní hodně. Lázně si konkurují. „Opravdu nemůžeme úhrady na pojišťovnu rozšiřovat jen proto, abychom podpořili soukromě podnikající subjekty,“ řekl ministr.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?