Odbory chtějí od Hegera garance plnění slibu, že platy stoupnou

21. 2. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory chtějí dnes na setkání zhruba stovky zástupců z celé ČR v Praze slyšet od ministra Leoše Hegera (TOP 09) garance plnění jeho slibu, že platy v nemocnicích letos stoupnou.


V krajích zdravotníci od ledna přidáno nedostali, problémy jsou prý i v řadě fakultních nemocnic. Odboráři se dnes také dohodnou na možné formě protestů.

Vyhlásit by je mohla koncem měsíce Zdravotnická trojka, pokud protest schválí všichni tři její členové.

Na dnešní jednání jsou pozváni také zástupci Asociace českých a moravských nemocnic a zřizovatelů, tedy Asociace krajů.

Podle Hegera dostanou nemocnice část peněz na platy od zdravotních pojišťoven, zbytek mají získat z odložených investic a levnějších nákupů. Asociace českých a moravských nemocnic ale předloží analýzy, podle kterých nemocnice na růst platů letos nemají.

Heger zvýšení platů svým nemocnicím přikázal a hejtmany požádal, ať zařídí růst platů ve svých nemocnicích. Kraje vyzval, ať na to poskytnou dotace, kraje to odmítly. Slib dal ministr, má prý také zajistit peníze.

Zvýšení platů by podle odborářů bylo možné úpravou tarifní tabulky, ta by podle nich měla být závazná pro všechny nemocnice, které jsou placeny ze zdravotního pojištění. Teď se jí řídí jen státní nemocnice, růst tarifů se tak projeví jen u nich.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?