Odbory chtějí porovnat data o ekonomice lázní s daty pojišťoven

9. 9. 2013 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Odboráři si na dnešek pozvali ke společnému jednání zástupce ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven i lázní. Z jejich analýz vyplývá, že lázně se dostávají do kritické finanční situace, hrozí propouštění a omezování péče, někde i krach lázní. Odboráři dají na stůl svá čísla a čekají to i od ostatních účastníků jednání. Výsledkem by měl být reálný pohled na situaci lázeňství, řekla ČTK šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková.


Odbory žádají změnu indikačního seznamu, který omezil počty nemocí, u nichž se hradí lázeňský pobyt ze zdravotního pojištění, a zkrátil dobu pobytu v lázních. Pro lázně to podle Žitníkové znamená půlmiliardový propad příjmů.

Dlouhodobě spotřebovává lázeňství dvě miliardy korun z 290 miliard, které ročně má české zdravotnictví. Počty pojištěnců v lázeňské péči letos proti rokům 2011 a 2012 klesly podle propočtu odborářů o 50 procent, podle Všeobecné zdravotní pojišťovny jen o 20 procent.

Zdravotní pojišťovny se dohodly s lázněmi na úhradách na příští rok, budou jim platit stejně jako letos. Podle Žitníkové to neřeší ekonomické ohrožení lázní, platba za jednoho pacienta zůstává, indikační seznam ale počty pacientů sníží, takže celkové příjmy budou nižší.

Zdravotní pojišťovny hradily v posledních letech léčení zhruba 120 000 pacientů, letos jejich počet podle odborů těžko dosáhne 60 000.

V lázních pracuje kolem 1100 lázeňských pracovníků a dalších 40.000 v návazných profesích. Odbory varovaly, že s poklesem počtu pacientů už začalo propouštění, do konce roku by mohl počet propuštěných dosáhnout 10 000. Lázně přitom jsou často v regionech nejvíc ohrožených nezaměstnaností.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?