Odbory chtějí zachovat pravomoci hygieniků v restauracích

22. 2. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory varují před možným zhoršením ochrany pro zákazníky restaurací, pokud hygienici přijdou o pravomoci při kontrole těchto zařízení.


Sněmovní zemědělský výbor ve čtvrtek 18. 2. doporučil změny v novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích ve prospěch Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Místopředsedkyně zdravotnických odborů Ivana Břeňková řekla, že odbory se obrátí na ministerstvo zdravotnictví a na problém upozorní příští týden také zdravotnickou tripartitu.

Na omezení kontrolních pravomocí hygieniků se zemědělský výbor shodl na návrh Margity Balaštíkové (ANO). Proti bylo ministerstvo zdravotnictví a hlavní hygienik Vladimír Valenta. Ministerstvo zemědělství má podle mluvčího Hynka Jordána k danému návrhu neutrální stanovisko. „Jde o osobní iniciativu paní poslankyně,“ řekl Jordán.

„Než šla novela do Poslanecké sněmovny, dohodla se vláda na kompromisu, že kontroly budou provádět inspektoři SZPI i hygienici a že v tomto bodě se nebude zákon měnit,“ připomněla Břeňková. Souhlasil s tím podle ní i sněmovní zdravotní výbor, v zemědělském výboru byl proti návrhu poslankyně Balaštíkové pouze jeden poslanec.

„Oni to staví tak, že stále dochází k boji mezi zemědělci a zdravotníky, což já vůbec nechápu, jde přece hlavně o ochranu lidí, zákazníků,“ shrnula Břeňková. O novele by Sněmovna měla rozhodnout na březnové schůzi, platit musí podle evropské směrnice od 20. května 2016.

Břeňková vidí hlavní problém v tom, že hygienici by chodili na kontroly s plnými pravomocemi už jen do nemocnic, škol a sociálních zařízení, nikoli do restaurací. Tam by podle ní vše kontrolovali zemědělci. „A teprve kdyby se něco stalo, šli by tam hygienici,“ popsala.

Podle Valenty by hygienici sice měli právo dál kontrolovat prostředí v restauracích, ale mohli by pak dát jen podnět potravinářské inspekci. „Nemohli by v zájmu eliminace nákaz zakázat práci kuchařům či nařídit jejich vyšetření. Neměli bychom možnost preventivního zásahu,“ řekl.

Proti omezení pravomocí hygieniků se postavil rovněž exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), pro sjednocení kontrol je naopak exministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Podle místopředsedy zemědělského výboru Pavla Kováčika (KSČM) bude muset rozhodnout kompetenční spor až Sněmovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?