Odbory žádají zachování tarifních platů i v univerzitních nemocnicích

29. 5. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Včerejší zdravotnická tripartita opět neprobíhala zcela hladce. Odboráři se tentokrát postavili proti chystané přeměně platových tarifů na smluvní platy, se kterými počítá zákon o univerzitních nemocnicích.


Zákonem o univerzitních nemocnicích by od ledna příštího roku mělo dojít k transformaci fakultních nemocnic a Ústřední vojenské nemocnice na univerzitní zařízení. Zákon však počítá i s tím, že s přechodem z platových tarifů na systém smluvních platů.

Odboráři se však v minulosti téměř vždy stavěli proti individualizování platů a odměn a ani na včerejší tripartitě tomu nebylo jinak. Změny návrhu zákona ve smyslu zachování tradičního způsobu vyplácení platů však nedosáhli.

Změna je vyžadována novým statusem nemocnic

Podle legislativního náměstka Martina Plíška (TOP 09) požadavek odborů nelze akceptovat, a to z důvodu změny statusu stávajících fakultních nemocnic na nestátní neziskové organizace.

„Dnes na tripartitě jsme nedospěli ke shodě na způsobu odměňování. Ministerstvo bude prosazovat, aby v zákoně zůstalo, že zaměstnancům univerzitní nemocnice za práci bude náležet mzda“ řekl včera ČTK Martin Plíšek, podle kterého se na takové organizace nemohou vztahovat stejná pravidla při odměňování zaměstnanců jako u státních subjektů.

Jinak vše při starém

Odbory v tomto smyslu požadovaly změnu zákoníku práce, pro kterou však nezískaly podporu ministerstva práce a sociálních věcí, které je garantem tohoto právního předpisu. Podle Martina Plíška se ale odboráři nemusejí obávat zhoršení stávajících podmínekpro zaměstnance.

Podle návrhu zákona má schvalovat podmínky pro odměňování správní rada univerzitní nemocnice složená ze zástupců státu, školy a kraje. „Nepochybně správní rada bude sledovat i určitý veřejný zájem pro odměňování zaměstnanců. Zakotveno je i kolektivní vyjednávání mezi managementy a odborovými organizacemi,“ shrnul Plíšek.

Univerzitní nemocnice budou také muset mít sociální fond, takže výdaje na sociální, kulturní a další potřeby zaměstnanců univerzitní nemocnice zůstanou zachovány na současné úrovni.

Na programu tripartity byla také novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která upravuje činnost zdravotních pojišťoven. Mimo jiné má umožnit, aby za dodržování léčebného programu bonifikovaly pojišťovny klienty ročně až 1000 korunami, či přestaly pojištěncům platit obyčejné zubní plomby. Odbory pošlou připomínky ministerstvu k normě do měsíce, na program se novela dostane znovu na příštím jednání tripartity.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?