Odbory: Některé nemocnice nezvýšily od ledna platy o 10 procent

9. 1. 2017 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Většině pracovníků v nemocnicích, které jsou akciovými společnostmi, se od ledna nezvýšily mzdy o deset procent, jak loni rozhodla vláda. Vyplývá to z průzkumu, který si udělaly zdravotnické odbory.


Závěry průzkumu představili zástupci odborů novinářům. Například v jihočeských krajských nemocnicích dostanou přidáno sedm až osm procent, a to od února nebo března. V některých nemocnicích si polepší jen lékaři a sestry, ostatní personál přidáno nedostane. Mnohé nemocnice už dříve argumentovaly tím, že jim navýšení peněz z úhradové vyhlášky na desetiprocentní zvýšení tarifů nestačí.

V tuzemských nemocnicích pracuje podle předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkové asi 160.000 lidí, z toho zhruba třetina je v zařízeních, které jsou akciovými společnostmi. „Z nich tak deset procent zaměstnanců má zajištěné to, že se jim od ledna zvýší mzdy. Je to podle nás velmi malé procento. Je evidentní, že nemocnice budou ke zvyšování přistupovat rozdílně, což jen prohloubí nerovnost mezi jednotlivými zaměstnanci nemocnic,“ řekla novinářům Žitníková.

Například v nemocnicích Pardubického kraje dostanou podle Žitníkové přidáno až od března, v Jihočeském kraji zase o sedm až osm procent od února nebo března. V Karlovarském kraji se podle ní teprve jedná a dohoda není ani v krajské nemocnici ve Zlíně. V Plzeňském kraji podle předsedkyně není dohoda zatím potvrzena a přidáno zřejmě dostanou jen zdravotníci. Odbory ale chtějí, aby se tarify o deset procent zvedly všem zaměstnancům nemocnic. Problém se zvýšením podle Žitníkové není v nemocnicích, které jsou příspěvkovými organizacemi.

Odbory dlouhodobě usilují o sjednocení odměňování pracovníků v nemocnicích. Podporují nyní pozměňovací návrh bývalého odborářského šéfa Jaroslava Zavadila (ČSSD) k novela zákoníku práce, který by sjednocení zajistil. Návrhem se má na konci ledna zabývat sněmovní sociální výbor. Žitníková uvedla, že o podpoře návrhu jednají se zástupci všech politických stran ve Sněmovně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?