Odbory nesouhlasí s tím, jak Heger vymezí v novele nárok pacienta

11. 11. 2010 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory nesouhlasí s návrhem novely, ve které ruší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zákaz, že si pacient nesmí připlatit na péči hrazenou ze zdravotního pojištění. Ministr v tom vidí první krok k vydělení nadstandardu, na který si pacient připlatí, nebo se připojistí.


Podle odborů je vymezení nároku pacienta nedostatečné, prý hrozí, že pojišťovny kvůli nedostatku peněz svévolně přestanou část péče hradit.

„Pacient má mít podle novely nárok na péči, která je v ekonomických možnostech zdravotního pojištění. Co jsou to ekonomické možnosti, vymezení je nedostatečné,“ řekla ČTK místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

V příštím roce má zdravotním pojišťovnám chybět zhruba deset miliard, nemocnice dostanou o pět procent méně peněz, než očekávaly. To vše způsobí, že se bude šetřit.

Z textu se podle Žitníkové dá odvodit například to, že některá specializovaná léčba, u které není prokázáno, že má očekávané účinky, pojišťovny z úhrad vyjmou. Dotaženo do absurdity to podle ní může vést až k tomu, že senioři nad určitý věk dostanou už jen tu nejlevnější péči. Hrozí třeba také to, že si pacienti připlatí za laparoskopickou operaci.

„Obecná právní formulace nedává lidem vůbec jistotu, jakou léčbu dostanou. Obrovsky rozšiřuje pravomoci zdravotních pojišťoven, když není definovaný základní standard, a to je podle nás strašný průšvih, největší, jaký může být,“ řekla Žitníková.

Novelu napadly také Platforma zdravotních pojištěnců a Svaz pacientů. Tvrdí, že výklad nároku pacienta je tak nejasný, že je vše na svévoli pojišťoven. Ministerstvo ale tvrdí, že pro pacienty se zatím nic nezmění. Za péči začnou platit, až odborné společnosti s pojišťovnami vymezí pro jednotlivé druhy péče standard a nadstandard. Za lepší materiál to může být v půli příštího roku, za lepší výkony v roce 2012.

Připomínky k novele přijímá ministerstvo do 15. listopadu. Odbory chtějí k novele svolat mimořádnou tripartitu a probrat ohrožení pacientů na sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) 23. a 24. listopadu.

„Jestli se nedohodneme v připomínkovém řízení, je celkem možné, že se 8. prosince k protestu našeho svazu proti ohrožení dostupnosti zdravotní péče pro pacienty přidají i další svazy,“ shrnula Žitníková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?