Odbory: politici o dluzích VZP věděli, ale nereagovali

9. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Poslanecká sněmovna, vláda i ministerstvo zdravotnictví a financí o dluzích ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) věděly, ale nikdo nereagoval. Léta schvalovaly výroční zprávy i pojistné plány VZP a dluhy narůstaly," sdělil to včera předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger...


Poslanecká sněmovna, vláda i ministerstvo zdravotnictví a financí o dluzích ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) věděly, ale nikdo nereagoval. Léta schvalovaly výroční zprávy i pojistné plány VZP a dluhy narůstaly. Nyní se tyto dluhy staly důvodem k uvalení nucené správy. Sdělil to včera předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger.

„Je trochu absurdní, že si Poslanecká sněmovna zřídí vyšetřovací komisi, protože by měla začít vyšetřovat hlavně sebe,“ uvedl Schlanger stím, že „je zcela zřejmé, že zodpovědnost za deficit zdravotního pojištění je rozptýlena a je tedy převážně mimo VZP.“

„Nucená správa ve VZP je opět hledání politického, nikoliv věcného řešení,“ dodal. Podle něj jednala VZP v souladu se zákonem. Chyby nevznikly tím, že by porušila zákon, ale tím, že jsou dlouhodobě špatně nastavená pravidla. „Na nedostatky náš odborový svaz poukazoval od roku 1994. Navrhovali jsme řešení, která však nepřišla,“ řekl Schlanger.

Kontrolu hospodaření VZP by podle šéfa odborů měla uskutečnit nezávislá profesionální auditorská firma, která dá zjištění do souvislosti srozhodnutími parlamentu, vyhláškami ministerstev a usneseními vlády o VZP. „Teprve tato analýza ukáže odpovědnost jednotlivých orgánů, samosprávy, veřejné správy a státních úřadů,“ uvedl odborář.

Svá zjištění by pak měla veřejně publikovat. Závěry by se mohly stát podkladem pro vytvoření upravené koncepce zdravotního pojištění.

Podle Schlangera by stát měl jen nastavit podmínky veřejného zdravotního pojištění, a odpovědnost za nasmlouvání péče by měly nést pojišťovny.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?