Odbory povede Žitníková

26. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou předsedkyní Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZSP) je Dagmar Žitníková. Na sjezdu v Hradci Králové pro ni hlasovalo 119 delegátů, s jasnou převahou tak porazila protikandidátku Ivanu Břeňkovou.


Již druhý den odboráři jednali na sjezdu v Hradci Králové, a zatímco ten první, mnoho nového nepřinesl, druhý den měli odboráři poměrně napilno. Dopoledne jednali s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, odpoledne volili nové vedení.

S jasnou převahou zvítězila Dagmar Žitníková, pro kterou hlasovalo 119 přítomných delegátů. Proti ní se nakonec postavila jen Ivana Břeňková, pro ni zvedlo ruku 47 hlasů.

Žitníková tak nahradí ve funkci předsedu Jiřího Schlangra, který stál v čele zdravotnických odborů od roku 1990. Ke konci srpna však na post v odborech rezignoval a od září nastoupil na žádost ministra Leoše Hegera na ministerstvo zdravotnictví jako náměstek, na starosti má zdravotně-sociální oblast a projekty elektronizace zdravotnictví.

Původně byli na post předsedy čtyři kandidáti, těsně před volbou ale dva odstoupili. Dnes mají odboráři v plánu projednávání toho, jak budou vypadat prosincové protesty.

Již předem se ale hovořilo o tom, že nemocnice a zařízení sociální péče, které se zúčastní odborářské stávky 8. prosince, budou sloužit ve víkendovém provozu.

Heger: Snížení úhrad nezpůsobí rušení nemocnic

Druhý den odboráře v Hradci Králové navštívil i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Představil zde prezentaci o dalším vývoji zdravotnictví a poté následovala dlouhá diskuse o stavu nemocnic i odměňování.

„Nemocnice budou mít prostor poklesnout v objemu péče a my doufáme, že se v rámci této možnosti projeví, že některé hospitalizace jsou zbytné a pacienta není třeba hospitalizovat,“ uvedl na sjezdu Heger.

Připustil, že jde o krizovou situaci, protože do zdravotnictví poprvé za posledních 20 let půjde méně peněz než v předchozím roce. Riziko pro některá oddělení představuje podle Hegera výzva lékařů Děkujeme, odcházíme.

„Pokud oni z té výzvy neustoupí, tak pak by bylo riziko uzavření některých menších oddělení. Potom by kraje a ministerstvo musely hledat způsoby jak péči koncentrovat,“ dodal Heger.

Výzvu Děkujeme, odcházíme, ve které se lékaři zavazují, že ke konci roku dají výpověď, už podepsalo v ČR přes 4100 nemocničních lékařů.

Dagmar Žitníková vystudovala střední školu v Hranicích na Moravě. V rámci prohlubování kvalifikace absolvovala specializační studium anestézie, resuscitace a intenzivní péče na IDVZP v Brně. Tři roky vykonávala povolání obvodní sestry. Od roku 1992 pracovala v Nemocnici ve Valašském Meziříčí na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Od roku 2004 pracuje jako zdravotnický záchranář v Územním středisku zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje na pracovišti ve Valašském Meziříčí. Od roku 2005 vykonává funkci místopředsedkyně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?