Odbory řeší platy v nemocnicích s kraji, problém je hlavně u LDN

30. 1. 2015 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory aktuálně řeší platy v nemocnicích s kraji, některé asi zaměstnancům nepřidají. Velký problém hlásí zejména LDN a celá následná péče, kde úhradová vyhláška nedává podle zaměstnavatelů dostatek prostředků, řekla novinářům předsedkyně Dagmar Žitníková.


Podle ministerstva vyhláška peníze na růst platů zaručuje. Přehled o situaci v jednotlivých nemocnicích odbory nezveřejnily, mění se prý každým dnem. Jasno podle Žitníkové bude koncem února, až lidé výplaty skutečně dostanou.

„My teď čekáme na výplatní pásky našich členů a zaměstnanců, ze kterých bude jasné, zda mají platy a mzdy zvýšené o pět procent. Kde k tomu nedojde, budeme chtít situaci prošetřit a budeme chtít, aby pracovní skupina ministerstva zdravotnictví, odborů a zaměstnavatelů zjistila, proč platy nejsou zvýšeny,“ řekla.

„My jsme se domluvili, že nám dají data na stůl, účetní doklady, abychom zjistili, jestli tomu tak skutečně je, nebo to jsou ne úplně dobře propočítané úhrady,“ řekl ČTK k požadavkům odborů ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Spočítat skutečné příjmy není pro nemocnice úplně jednoduché. Vychází se z příjmů roku 2014, který ještě není účetně uzavřený. „Až budeme mít výstup analýz, budeme to řešit,“ zdůraznil.

Na Němečka se otevřeným dopisem obrátili například odboráři z kroměřížské nemocnice, žádají úpravu úhradové vyhlášky. „Z vyhlášky zmizel bod D, který měl být vložen do přílohy garantující minimální navýšení úhrad,“ vysvětlili podstatu problému. Takové jednání považují odboráři za „nekorektní“, ohrožuje podle nich naplnění rozhodnutí vlády o zvýšení platů v nemocnicích.

Odboráři ze skupiny Agel připomínají ministrovi v otevřeném dopise, že hlavně menší nemocnice a zařízení následné péče nebudou mít na navýšení platů a mezd prostředky. Žádají ministra o vysvětlení a varují, že kvůli nedostatečným úhradám od pojišťoven může klesnout kvalita a dostupnost péče. „Nebo budeme zavírat nemocnice a tvořit nezaměstnané?“, ptají se.

„My jsme přesvědčeni, že prostředků je tam dostatek. Do nemocnic šla letos rekordní suma, dvě miliardy navíc za zrušené poplatky a téměř čtyři miliardy další navýšení. Na platy určitě je a ještě mnoha zařízením určitě i zbude,“ reagoval Němeček.

Žitníková potvrdila, že pokud analýzy prokážou, že úhradová vyhláška neumožňuje nemocnicím zvýšení platů, budou odbory požadovat sjednání nápravy. „Budeme chtít, aby byla provedena úprava buď úhradové vyhlášky, nebo byly zařízením, která na to nemají, poskytnuty mimořádné dotace,“ řekla. Problém podle ní není v objemu peněz, ten v současnosti v systému je, ale v nastavených pravidlech. „A pokud je někdo nastavil špatně, tak ať je opraví,“ řekla.

Podle vládního slibu mají od ledna dostat o pět procent navýšené platy zaměstnanci všech státních, krajských, městských či soukromých nemocnic a zařízení následné péče. Stoupnout mají i v sociálních službách.

Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů informoval premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), že vyhláška dává nemocnicím méně, než potřebují. Podle Němečka některé akciové společnosti, kde státní tabulky nemají a ministerstvo jim navýšení nemůže nařídit, zřejmě chtějí zvýšené příjmy využít spíše na pokrytí starších dluhů. Ministerstvo i odbory trvají na tom, že zvýšené platby od pojišťoven musejí managementy rozdělit do platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?