Odbory se dohodly s Němečkem, do pololetí jim dá řešení přesčasů

2. 5. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské odbory se dohodly s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), že jim do 30. června předloží postup řešení lékařských přesčasů i dalšího vzdělávání lékařů. Ministra k tomu vyzval v pondělí sněm Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK).


Znovu se sejdou 2. června, ještě před jednáním velké tripartity, kde ministr probere připravený harmonogram s lékařskými odbory. ČTK to po jednání řekl šéf LOK Martin Engel.

„Sdělili jsme panu ministrovi, že jsme ochotni se podílet na hledání řešení, a on to přivítal. Nechci být naivní optimista, musíme čekat na ty kroky, ale myslím si, že se řešení už rozjíždí,“ uvedl.

Ministr potvrdil, že odboráře dnes informoval o krocích, které hodlá podniknout. „Tím prvním jsou jasné kontury nového systému vzdělávání lékařů tak, aby ti, kteří již v létě ukončí studium, přesně věděli, podle čeho se budou dál vzdělávat. Už po absolvování tzv. základního kmene by měli dostat poměrně rozsáhlé kompetence k samostatné práci,“ vysvětlil.

Engel uvítal, že komise k dalšímu vzdělávání lékařů se poprvé má sejít už příští týden. Návrhy zazněly dnes i k řešení přesčasů. Podle ministra by část práce lékařů mohl převzít odborný zdravotnický personál.

Odbory na pondělním sněmu probíraly fakt, že se v českých nemocnicích už čtyři měsíce porušuje nová legislativa, která stanoví maximální přesčasy. Česku skončila po téměř deseti letech výjimka a podle evropské směrnice může mít lékař za rok 416 přesčasových hodin, dosud jich míval v průměru 1090.

Podle odborářů by prodloužení výjimky z počtu přesčasových hodin nebylo řešením. Němeček potvrdil, že o výjimce resort neuvažuje a nebude o ni EU žádat. Do pololetí chce mít návrhy řešení připravené.

„Tady neexistuje žádné zázračné řešení ze strany ministerstva, poskytovatelé o změně věděli řadu let. My můžeme někde pomoci, budeme se snažit zvýšit kompetence středního zdravotního personálu, máme velmi erudované sestry například v anesteziologické péči, a chtěli bychom, aby jim zákon svěřil i část kompetencí lékařů,“ řekl ČTK Němeček.

Primárně je podle něj ale řešení v rukou managementu jednotlivých nemocnic. „Jde o to, aby byly pohotovostní služby lépe organizovány, aby například v krajích se jednotlivé nemocnice domlouvaly, která nemocnice bude mít některé příjmové dny a kdy bude mít volnější provoz. Ministerstvo není schopno mávnutím kouzelného proutku toto řešit za všechny poskytovatele,“ shrnul.

Podle náměstka ministra Toma Philippa se řešení situace bez navýšení peněz neobejde. S tím souhlasí i odbory. Podle nich je lékařů málo, navíc stárnou. Absolventi a mladí lékaři odcházejí do ciziny za vyššími výdělky. Úhradové vyhlášky na poslední roky omezily platby od pojišťoven, vedení nemocnic tak nemohlo počítat s přijetím dalších odborníků.

„Sněm LOK vyzval lékaře, aby od 1. července důsledně dodržovali zákoník práce. My jako centrální LOK nabádáme místní organizace, aby v dohledné době, jak budou dobíhat dohody o pracovní činnosti, je dále už lékaři nepodepisovali, a tak se dál nepodíleli na falšování skutečné situace,“ uvedl Engel. Nemocnice nyní řeší nadměrné počty přesčasů tím, že lékař má vedle pracovní smlouvy také dohodu o pracovní činnosti. Tím se nadbytečné přesčasy evidují odděleně. Podle Engela by lékaři měli trvat na tom, že na přesčasy budou mít jen jeden výkaz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?