Odbory se shodly s Holcátem,že hrozící propad peněz se musí řešit

31. 7. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbory a kraje se včera shodly s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem, že hrozící šestimiliardový propad zdravotnických financí je nutno neprodleně řešit. Úhradová vyhláška, která letos výrazně omezila příjmy nemocnic, dopadá na krajské i fakultní nemocnice. Prodlužují se čekací doby na operace a mnohde se propouští, řekla po včerejším jednání s ministrem ČTK předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Zdravotnictví spotřebuje za rok zhruba 290 miliard Kč.


„Situace ve zdravotnictví je skutečně kritická, nedostatek financí se už odráží v kvalitě poskytované péče,“ uvedla. Prý ji překvapilo ministrovo přiznání, že situace skutečně kritická je. Žitníková ministra upozornila, že v některých krajích začínají skupovat pohledávky nemocnic zahraniční firmy, nemocnice se tak mohou dostat do velkých problémů.

„Pan ministr nám sdělil, že vláda bude hledat řešení, že je potřeba zvýšit úhrady za státní pojištěnce a další opatření,“ řekla Žitníková.

Podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové je ekonomická stabilizace zdravotnictví pro ministra Holcáta absolutní prioritou. Vláda by měla projednat jeho návrh na zvýšení plateb zdravotního pojištění za děti, důchodce či nezaměstnané. Zdravotnictví by to ročně přineslo navíc podle zvolené varianty 3,7 miliardy korun nebo 5,7 miliardy Kč. Ministerstvo financí připravilo návrh na odkup nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven, což by resortu přineslo další tři miliardy Kč. Holcát také připraví úhradovou vyhlášku, která nebude pro nemocnice tak omezující.

Odboráři mluvili s Holcátem také o situaci českého lázeňství, když nový indikační seznam zkrátil dobu léčení a omezil počty nemocí, jejichž lázeňské léčení hradí zdravotní pojišťovny. „Shodli jsme se, že se na toto téma sejdeme koncem srpna, až si pan ministr oblast zmapuje a nechá si předložit data o dopadech na zdravotnictví,“ dodala Žitníková.

O situaci krajů informoval včera Holcáta spolu s odboráři hejtman kraje Vysočina a místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek. O problematice zdravotnictví jednali odboráři 18. července s prezidentem Milošem Zemanem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?