Odbory zemí V4 kritizovaly nedostatek peněz v zdravotnictví

22. 4. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Poskytovatelé zdravotní péče v Česku, Maďarsku, Polsku a na Slovensku se potýkají s nedostatkem peněz na svou činnost. Výsledkem je rostoucí zadlužení zdravotnictví za současného vykazování zisků části firem podnikajících v tomto odvětví. Shodli se na tom představitelé lékařských odborů zemí visegrádské čtyřky na sobotním setkání v Bratislavě. Upozornili také na údajně netransparentní podmínky ve zdravotnictví, Odbory vybídly vlády, aby situaci začaly řešit.


„Nic z toho, co se nazývá reformami, nespěje k tomu, aby se odstranily chyby v zdravotním systému. Fungující věci spíše rozvracejí, cílem je rozvrátit síť veřejných nemocnic a dokázat, že stát není dobrým správcem,“ řekl k situaci v Česku předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů Martin Engel. Dodal, že „volby nemají skoro žádnou cenu a že finanční skupiny si koupí vítěze a pak se realizují jejich představy“.

Zástupci lékařských odborů zemí V4 poukázali i na to, že zdravotní pojišťovny nemají povinnost uhradit zdravotnickým zařízením skutečné náklady za poskytnutou zdravotní péči. Projevuje se to prý také tak, že výdaje na zdravotní péči v přepočtu na obyvatele jsou v těchto státech mnohem nižší než jen průměr EU.

Čeští odboráři dříve v letošním roce neúspěšně požadovali změnu úhradové vyhlášky tak, aby nemocnice dostaly více peněz. Podle Engela uspořádání stávky lékařů k prosazení svých požadavků ovšem není řešením, protože péče o pacienty musí být zajištěna. Dodal, že protestní akce má větší dopad například na firmy podnikající ve výrobních odvětvích než ve zdravotnictví.

Odborové organizace by uvítaly stanovení rozsahu základní zdravotní péče, která by byla kryta z veřejného zdravotního pojištění, a nadstandardních úkonů placených z komerčního připojištění. Tvrdily rovněž, že vlády v Česku a na Slovensku si neplní závazky, ke kterým se přihlásily v souvislosti s protestními akcemi lékařů. Podle odborů nenastalo slíbené zvýšení platů doktorů. Se svými požadavky se zástupci lékařů zemí V4 chtějí obrátit na poslance Evropského parlamentu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?