Odchod lékařů má sloučit nemocnice

7. 12. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Stovky lékařů v Jihomoravském kraji chtějí dát výpověď. Slučovat se proto mají nemocniční oddělení. Některá zařízení mohou i zkolabovat.


Jihomoravští lékaři berou výzvu Děkujeme, odcházíme vážně. V současné době hrozí v některých nemocnicích odchodem až devadesát procent z nich. Včera odpoledne se proto jihomoravský hejtman Michal Hašek sešel s premiérem Petrem Nečasem a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, aby projednali situaci v českém zdravotnictví.

„Domluvili jsme se, že je potřeba udělat analýzu, která určí, kde jsou zbytečná akutní lůžka. Tato oddělení pak sloučíme, nebo zrušíme. Ušetřené peníze dáme na platy zdravotníků,“ shrnul výsledek schůzky Hašek. Analýza má být hotová do března příštího roku. „Myslím, že jihomoravské nemocnice sítem projdou a rušení je nečeká,“ tvrdí Hašek. Ten reagoval na Nečasova slova, že by se měly některé okresní nemocnice úplně zrušit. A to i kvůli plánovanému exodu stovek lékařů. Ti chtějí odejít, protože nejsou spokojení se současnými podmínkami a výší platů.

Například v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří, kterou zřizuje město, se proto už nyní připravují na problémy. Výpověď se tam chystá podat třiačtyřicet lidí, což je zhruba polovina lékařů. „Zatím to ještě nejsou ostré výpovědi. Špatné ale je, že výzvu podporuje většina anesteziologů. Tím pádem může být problém zabezpečit operace,“ potvrdil ředitel nemocnice Daniel Rychnovský.

Spojování oddělení

Také podle ředitele brněnské úrazovky Karla Doležala se může stát, že hromadný odchod lékařů doslova zastaví provoz některých jihomoravských nemocnic.

„Pro nás to může znamenat sloučení některých oddělení s Nemocnicí Milosrdných bratří. Nechci však zatím nic předjímat,“ tvrdí Doležal. Lékaři podle něj nechtějí odejít, chtějí pouze lepší vizi do budoucna. Zároveň však dodal, že pokud odejdou, nebude práce ani pro zdravotní sestry. Lepší zítřky vidí v odchodu také víc než polovina lékařů z Nemocnice Vyškov.

„Lékaři jsou tentokrát pevně rozhodnutí bojovat. O tom, co se může s nemocnicí stát, se dá jen spekulovat,“ uvedl náměstek pro zdravotní péči ve vyškovské nemocnici Stanislav Boček. Zástupci nespokojených lékařů proto včera navštívili hejtmana Haška. „Problém se týká i krajských nemocnic. Považujeme důležité hejtmana informovat o tom, co se může dít,“ uvedla primářka anesteziologicko-resuscitačního oddělení brněnské Úrazové nemocnice Lenka Doležalová.

Podle některých ale vládě dobrovolný odchod lékařů může přijít vhod. Mohou totiž argumentovat tím, že nemocnice bez lékařů nemohou fungovat. „Tato situace samozřejmě poskytuje šanci, zbavit se bez kolizí některých nemocnic. Vždy, když se zavírá při normálním provozu, je to politicky neprůchodné,“ tvrdí například ředitel Rychnovský.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?