Odchodem z nemocnic hrozí už každý pátý lékař

16. 9. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Jen Německo potřebuje podle odborů dalších deset tisíc lékařů. V našich nemocnicích je jich celkem šestnáct tisíc.


Na tři tisíce lékařů je připraveno odejít ke konci roku z českých nemocnic. To je téměř dvacet procent těch, co v nich dnes léčí.

Kromě nízkých základních platů jim vadí obrovské množství přesčasů a nefungující vzdělávání.

Další kolegové se k nim navíc zřejmě teprve připojí. Lékařský odborový klub totiž včera odstartoval kampaň Děkujeme, odcházíme, během níž chce podporu pro hromadné výpovědi získat v 65 nemocnicích.

„Jsem připraven dát ke konci roku výpověď. Nebojím se, že bych práci nenašel,“ řekl třiatřicetiletý internista karlovarské nemocnice Peter Igaz, který už výzvu podpořil.

On sice zatím o odchodu do zahraničí neuvažuje, v nemocnici za současné situace ale zůstat nechce.

„Z mého hlediska je nejhorší nedodržování zákoníku práce, tedy délky pracovní doby. Vadí mi i špatné ohodnocení a nevyřešené vzdělávání,“ řekl Igaz, původem ze Slovenska.

Podle něj starší kolegové odcházejí za lepším a nových přichází málo. Mezi ty zbývající se pak musí rozdělit všechna práce.

Legálně lze k běžné pracovní době lékařů nasmlouvat až 450 hodin přesčasů za rok. Realitou jsou ale přesčasy dvou- až čtyřnásobně dlouhé. To je dvacet až čtyřicet hodin přesčasů týdně.

„Jsou oddělení, která by zkolabovala, pokud by po svých doktorech nepožadovala přesčasy 1500 a výjimečně i 2000 hodin ročně,“ řekl Igaz.

I kvůli tomu uvažuje řada doktorů o tom, že půjde pracovat do ciziny. A s uplatněním nebudou mít problém. O české anesteziology, internisty, chirurgy nebo porodníky je zájem v Německu, Rakousku, Anglii, ale i ve Skandinávii.

„Mám nabídku z Německa, Rakouska a Švédska,“ potvrdil HN sedmatřicetiletý internista Pavel Vávra z Nového Města na Moravě.

„Teď jsem četl, že německé nemocnice přijedou nasmlouvávat lékaře přímo do Prahy,“ dodal. On sám by volil zřejmě právě zemi, kde se domluví německy.

I jinde by ale podle něj jazyková bariéra nebyla problém. „Ve Švédsku nabízejí lékařům tříměsíční intenzivní kurz švédštiny. Servis je tam výborný,“ popisuje Pavel Vávra.

Za hranicemi přitom už teď pracují tisíce lékařů z Česka. A v tuzemských nemocnicích jich naopak minimálně stovky chybějí. Ke konci dubna nabízely nemocnice práci 673 doktorům. Asi pětistovka míst je přitom volná déle než půl roku.

„Jsou to ale jen místa hlášená na úřadech práce. Personální devastace nemocnic je ještě závažnější,“ varuje prezident České lékařské komory Milan Kubek.

V českých nemocnicích podle něj naopak loni pracovalo 2129 zahraničních lékařů. Spoléhat ale nelze ani na ně.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?