Odchodům lékařů z nemocnic se nevyhne ani jednání sjezdu komory

19. 11. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes večer začíná třídenní sjezd České lékařské komory. Tři sta padesát delegátů zastupujících 44 tisíc lékařů zvolí nového prezidenta a sjezd se nevyhne ani hrozbě nemocničních lékařů, kteří chtějí k poslednímu dni v roce dát výpověď.


To už deklarovalo téměř 4000 ze 16 000 nemocničních lékařů. Pro pacienty by to znamenalo zhoršení péče, čekání na operace.

Na sjezd přijde v sobotu odpoledne i ministr zdravotnictví Leoš Heger a očekává se s ním ostrá diskuse. Komora totiž stanovila čtyři okruhy, které by s ním sjezd chtěl projednat.

Především jsou to pracovní podmínky lékařů, tedy hlavně jejich platy. Právě kvůli špatným platovým podmínkám hrozí nemocniční lékaři odchody.

Dalšími pak ekonomika zdravotnictví a zdravotnických zařízení, právní postavení lékaře, vzdělávání lékařů a problematika mladých lékařů.

Sjezd také rozhodne, kdo bude v příštích pěti letech stát v čele lékařské komory. Současnému prezidentovi Milanu Kubkovi se jako protikandidát postaví profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN Na Bulovce v Praze.

Nejasná je volba představenstva komory. Jeho čtyřleté období totiž končí až po sjezdu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?