Odchody doktorů jsou dobrý impulz pro reformu

6. 1. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři letos svedou zásadní bitvu o svou prestiž, o vládě se v tomto sporu dá říct totéž. Ustoupit vlastně nemůže ani jedna strana. Obě by v takovém případě, s prominutím, byly pro srandu králíkům.


Nečasův kabinet ovšem může mít z odborové akce Děkujeme, odcházíme přece jenom větší prospěch. Záleží na tom, jak situaci dokáže zúročit v reformě zdravotnictví. Tak dobrou příležitost, jakou má nyní ministr zdravotnictví Leoš Heger, neměl žádný z jeho třinácti předchůdců.

Předně avizované a zřejmě i faktické odchody nemocničních lékařů budou vlastně spontánním auditem personálního i hmotného stavu ve zdravotnictví. Pokud některé nemocnice budou muset omezovat péči, tak se nejspíš ukáže, kde a která oddělení jsou nadbytečná. Zatím se takovým, byť i prokazatelným faktům úspěšně bránil jak lékařský stav, tak někteří, zejména krajští politici.

V nové situaci se ocitnou i zdravotní pojišťovny, které až dosud peníze na péči poskytovaly čistě podle svého uvážení. Teď by se mohlo obnažit, zda některé smlouvy například na rozšiřování kapacit v nemocnicích nebyly zbytečné. Ministr Heger už také oznámil, že s pojišťovnami jednat bude.

Chce, aby po 1. březnu nemocnicím, které budou nuceny omezit péči, dávaly méně financí. Teď už si snad pojišťovny netroufnou ministra jen zdvořile vyslechnout a pokrčit rameny. Případný přesun pacientů do větších nemocnic a k ambulantním specialistům by také mohl usnadnit tvorbu katalogu standardní a nadstandardní péče.

Výdaje na zdravotnictví rostou nebývalým tempem. Zatímco v roce 2007 utratily nemocnice 83 miliard korun, za loňský rok se tato částka podle odhadů ČSÚ nejspíš vyšplhá ke 115 miliardám. Nepochybně i proto, že nejmodernějšími přístroji je už vybaven snad každý okresní špitál a české nemocnice, jak dokládají studie auditorů, zdravotní techniku nakupují několikanásobně dráž než kdekoliv jinde ve světě.

Čeští lékaři nejsou ti nejlépe placení. To se ale dá říct i o jiných exponovaných profesích. Je také pravda, že přesčasové hodiny, které musejí doktoři v nemocnicích odpracovat, jsou enormní. K tomu je ale nutné dodat, že většinu nemocničních zařízení mají na starosti krajské úřady. Jsou jejich majiteli a také se angažují v jejich řízení. Vzpamatovat by se tedy měli i sociálnědemokratičtí hejtmani.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?