Odchody lékařů? Hlavně v krajích

18. 11. 2010 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Výzva "Děkujeme, odcházíme" má nesrovnatelně větší podporu na venkově než ve velkoměstech. Přiznává to Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK). V regionech se ke kampani za lepší platové podmínky lékařů připojila už zhruba polovina nemocničních lékařů.


„Z šestnácti tisíc nemocničních lékařů se jich připojilo hodně přes čtyři tisíce, možná už to je čtyři a půl tisíce. Přesná čísla budeme mít v pátek,“ řekl včera Engel.

„Když od celkového počtu 16 tisíc lékařů v nemocnicích odečteme funkcionáře a obrovské množství doktorů v Praze, tak se dostaneme k deseti tisícům. Celorepublikově se tedy účast blíží k polovině,“ míní.

Signatáři výzvy jsou připraveni podat k 31. prosinci hromadně výpovědi, pokud stát aspoň neudělá první kroky k tomu, aby se lékařské platy zvýšily na 1,5násobek až trojnásobek průměrné mzdy v národním hospodářství.

V hlavním městě je odezva slabší, odborový klub proto chce v Praze využít podporu osobností české medicíny, aby na svou stranu získal i lékaře z fakultních nemocnic.

Lékařské odbory podpořil například známý plicní chirurg profesor Pavel Pafko, který řadu let poukazuje na špatné finanční ohodnocení lékařů. Proslavil se úspěšnou operací rakoviny plic prezidenta Václava Havla i výrokem, že víc dostane autoservis za opravu prezidentova auta než chirurg za operaci.

Pokud lékaři dají na konci roku výpovědi a ke konci února ukončí pracovní poměry, může to paradoxně vést k tomu, že některá oddělení nemocnic nebo i celé menší nemocnice budou uzavřeny.

Česko má totiž v mezinárodním srovnání příliš mnoho lůžek pro akutní péči a naopak málo lůžek následné péče. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) souhlasí s odbory, že lékaři si zaslouží vyšší platy, ale peníze na to teď nemá.

Než se 8. prosince uskuteční celorepubliková stávka, bude ještě o zdravotnictví jednat tripartita.
Podle odborářů nejde jen o absolutní počty lidí, kteří dají výpovědi, ale o to, ze kterých oddělení lékaři jsou.

„Těší mě, že podpora je z klíčových oddělení jako ARO, chirurgie nebo rentgeny. Svou nečinností ochromí práci navazujících oddělení, nemocnice by nemohly operovat,“ řekl Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?