Odhadem polovina lékařů nemocnice se hlásí k výzvě

30. 11. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Opustí skutečně zhruba polovina lékařů také jindřichohradeckou nemocnici? To byla otázka, na kterou včera předseda představenstva Jaroslav Vohnout nedokázal odpovědět.


Včera se totiž začali lékaři závazně přidávat k výzvě vedoucí k hromadnému podávání výpovědí v rámci akce Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK- SČL) “„Děkujeme, odcházíme“.

„Podle našich informací je to asi padesát na padesát. Hodně lidí se k výzvě může přihlásit, ale nakonec ne každý lékař pak výpověď dá. On je to velice zavazující krok a nemyslím si, že by polovina našich lékařů šla hledat práci do zahraničí. Podle scénáře Lékařského odborového klubu bychom skutečné výpovědi měli obdržet zhruba 27.prosince. Poběží pak od 1.ledna,“ uvedl včera Vohnout.

Pokud by však nakonec kvůli tak masivnímu exodu lékařů z nemocnice katastrofický scénář nastal, mohlo by to podle předsedy představenstva vést až k zavření některého oddělení či ve finále k jeho úplnému zrušení.

„Museli bychom se situaci přizpůsobit. Některá oddělení by byla schopná fungovat dále, ale u těch menších by to byl problém. Jsou i předpisy, kolik lékařů musí na oddělení působit. A pokud nebudou, nemůže zde pracovat ani další personál. A pokud by se jednalo o dlouhodobý stav, muselo by se oddělení zrušit,“ dodal předseda představenstva.

Osobně je přesvědčen, že čeští lékaři by si měli vydělat víc, ale jejich výzva není vhodně načasována. „Ekonomika nás obecně nutí šetřit a dostáváme se do situace, kdy není možné vyhovět,“ doplnil.

Například na chirurgickém oddělení podle včerejších slov primáře Jana Kelbla hodlá dát výpověď asi osm z deseti lékařů. Připouští ale, že je něco jiného podepsat proklamaci a skutečně podat výpověď. Připravovaný odchod se týká nejenom mladých, ale i zkušených lékařů.

„Už to zašlo příliš daleko. Je to naprosto legitimní akce, neboť co se u nás děje, je nemístné a diskriminační. Lékaři mají svůj tarifní plat a k němu si na službách vydělají zhruba stejně jako na tarifu. Takže jsou to prakticky dva plnohodnotné úvazky,“ vysvětluje primář Kelbl.

Těžko lze hovořit o průměrném platu lékaře v nemocnici, neboť jeho výše se odvíjí od toho, zda se jedná o lékaře plně kvalifikovaného, nebo zda je krátce po škole a nemá atestace.

Primář přirovnává současný neudržitelný stav k situaci, kdy by nějaký pracovník šestkrát až osmkrát za měsíc někde pracoval navíc 15 hodin denně, o sobotách, nedělích a svátcích i více, a pak by muněkdo vytýkal, že si hodně vydělal.

V dačické nemocnici zatím podle informací ředitelky Miroslavy Člupkové signály o chystaném exodu nejsou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?