Odkládání operací bylo odvoláno, nemocnice doufají v dohodu s lékaři

15. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ačkoliv včera byl v nemocnicích Královéhradeckého kraje poslední termín, kdy měli zdejší lékaři stáhnout své výpovědi výměnou za záruky hejtmanství, že se budou moci vrátit zpět na své pozice, nic se nedělo.


Vládlo ticho před bouří, v očekávání výsledku jednání ministra zdravotnictví Leoše Hegera s odboráři.

Podobná situace vládla v Pardubickém kraji, kde mají lékaři podle požadavku zdejšího hejtmanství stáhnout výpovědi do dneška. Odboráři ale už vzkázali požadavek na posunutí termínu na čtvrtek. Lámat chleba se totiž bude především na velkém středečním jednání celého Lékařského odborového klubu, kde rozhodne o dalším postupu.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji už v reakci na probíhající slibná jednání zrušily odkládání plánovaných operací, které mělo začít právě včera. Péče ve zdejších nemocnicích tak zatím probíhá v normálním rozsahu.

Nemocnice měly přestat přijímat pacienty, aby byly připravené na odchod lékařů, Krizová opatření rozjíždí i Pardubický kraj.

„Výpovědi zatím v nemocnicích kraje stáhli pouze jednotliví lékaři, s dalšími kroky vyčkáme na výsledky pondělního jednání. Případné omezení přijímání pacientů na plánované operace by kraj spustil od konce týdne,“ řekl včera mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.

Výpovědi lékařů nejvíc ohrožují chod nemocnic v Jičíně, Náchodě, Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí. V některých zařízeních má s koncem února odejít až 40 lékařů, často nejpotřebnějších specializací.

„Pokud by nedošlo k dohodě ministerstva s odboráři, do konce týdne naplno spustíme opatření, kterými posílíme oddělení, jež se starají o akutní případy,“ uvedl ředitel hradecké fakultní nemocnice Roman Prymula.

Nemocnice plánuje případně uzavřít některá oddělení a lékaře využít k posílení jiných.
Dohoda se začala pomalu rýsovat v pátek, kdy ministr ustoupil odborářům ve většině požadavků. Spor však nadále trvá na částce navýšení platů. Zatímco lékaři požadují měsíčně až 12 tisíc, Heger jim nabízí jen osm tisíc. Pardubický kraj sice lékařům nabídl, že jim platy na jimi požadovanou úroveň dorovná, ti to ale asi odmítnou.

„Je to o solidaritě s celostátně vedeným protestem. Vyčkáme na středu, kde se dohodneme na společném postupu,“ řekl zdejší nejmenovaný odborář. Lékařům se rovněž nelíbí, že by prostředky na dorovnání platů šly z už beztak zadlužených nemocnic. Požadují systémové řešení

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?