Odložení zdravotnické reformy se nekoná

21. 6. 2011 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Včerejší téměř šestihodinové jednání tripartity o zdravotnické reformě a reformě daní skončilo pro odbory neúspěšně. Vláda neustoupila požadavku odborů na stažení a přepracování první části zdravotnické reformy, kterou tak dnes sněmovna pravděpodobně schválí.


Projednávání reformy ve třetím čtení bylo již dvakrát přesunuto. Naposledy díky příslibu premiéra Petra Nečase den před stávkou dopravních odborů.

Včerejší jednání tripartity však výraznější změnu postojů jednotlivých aktérů nepřineslo. Odbory trvaly na vrácení prvního reformního balíku do druhého čtení, kde by mohl být podroben dalšímu projednávání a doplněn o pozměňovací návrhy.

Ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu gramatických, písemných či legislativně technických chyb apod., pozměňovací návrhy již nejsou přípustné. Návrh novely prošel jak složitým vyjednáváním v rámci vládní koalice, tak i zdravotním výborem sněmovny, a tak jejímu dnešnímu schválení ve třetím čtení již nic nebrání.

Diskuse bude pokračovat

Přestože dnes sněmovna pravděpodobně návrh schválí, vláda slibuje, že se v průběhu následujících týdnů vrátí k vyjednávacímu stolu.

„Nabídli jsme odborům diskusi nad jejich případnými konkrétními požadavky při nejbližší novelizaci, která bude během krátké doby,“ uvedl včera po jednání ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09).

Podle Drábka není možné dále projednávání novely odkládat, protože by to mohlo znamenat i odsunutí účinnosti zákona. Na příslib dalšího jednání zareagovali pozitivně zástupci zaměstnavatelů, kteří měli vůči novele také své výhrady.

„Nebrzdíme zdravotní reformu, bereme záruku předsedy vlády, že se zákon znovu otevře,“ uvedl pro server Aktuálně.cz za zaměstnavatele prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Předseda ČMKOS Zavadil zatím nedokázal říci, jak odbory zareagují, ale zdůraznil, že navzdory změny postojů zaměstnavatelů ČMKOS na svých výhradách trvá.

Sporné body

Novela má umožnit připlácení si za nadstandardní péči a stanovit rozsah základní péče, na kterou by měl nárok každý, kdo si platí zdravotní pojištění. Odbory však namítají, že připlácení za nadstandardní péči nebude jednoznačně formulováno v zákoně a nikdo tak netuší, co bude definováno jako standard a nadstandard.

Obávají se, že novela bude mít za následek, že se většině lidí dostane pouze toho nelevnějšího ošetření a lepší metody a léky budou jen pro bohaté. O části novely zabývající se nadstandardy mají pochybnosti i zaměstnavatelé, kteří se domnívají, že by tato část zákona mohla být v rozporu s ústavou.

Dále odbory upozorňují na to, že se z klasického zdravotního pojištění bude hradit méně léků a zdravotních či kompenzačních pomůcek, a to pouze těch nejlevnějších. T dalších bude hrazena cena jen ze tří čtvrtin.

Posledním významným sporným bodem je nehrazení léků do 50 korun. Podle odborářů existuje spousta lidí, kteří trpí různými chorobami, na něž užívají i několik léků v ceně do 50 korun, což povede k dalšímu zhoršení jejich životní situace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?