Odmítla zaplatit nadstandard, skončila na chodbě oddělení

23. 1. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Dalšímu skandálu čelí Masarykova nemocnice v Rakovníku, konkrétně její interní oddělení. Pokud jsou totiž obsazené všechny běžné pokoje, mají pacienti dvě možnosti: buď si zaplatit nadstandard, a nebo je personál umísťuje na chodbu oddělení.


Vedení rakovnické nemocnice se k celé věci nechce nijak vyjadřovat.

Své by o tom mohla vyprávět také paní Monika Sommerová. Tu počátkem roku museli hospitalizovat na zmíněném oddělení se zánětem průdušek. „Přijímací lékaři mi sdělili, že bych měla v nemocnici zůstat, ale že bohužel nemají volné místo, takže mám možnost být na nadstandardním pokoji za šest set korun na noc, a nebo že budu ležet na chodbě. Bylo mi opravdu zle, špatně se mi dýchalo, souhlasila jsem tak nakonec s lůžkem na chodbě,“ popisuje svůj otřesný zážitek z rakovnické nemocnice Monika Sommerová.

Její postel sanitář opravdu umístil na chodbu interního oddělení vedle sesterny, toalet a sprch. „Cítila jsem na chodbě průvan, což na chodbě zase až tak moc nevadí, ale pouze v případě, že tam nemáte ležet v posteli jen v noční košili s akutní bronchitidou,“ vysvětlila Monika Sommerová.

Proč personál neumístil pacientku do volného nadstandardního pokoje, když byly ostatní pokoje obsazené, vedení rakovnické nemocnice nechce komentovat.

„Můžeme potvrdit, že vedení Masarykovy nemocnice v Rakovníku přijalo v minulých dnech oficiální stížnost tohoto charakteru, kterou prověřilo a vyjádření k tomuto podnětu bylo již zasláno přímo odesílatelce stížnosti,“ reagovala stroze na dotaz Rakovnického deníku mluvčí rakovnické nemocnice Eva Milerová.

Podle vyjádření některých nemocnic z okolí je postup rakovnické nemocnice zcela ojedinělý. V krizových situacích, tedy pokud jsou na jednotlivých odděleních obsazena volná lůžka, se následně pacienti ve většině případů umisťují do volných nadstandardních pokojů, které se obsazují dalšími lůžky.

„Chtěla bych podotknout, že nemám výhrady proti chování a profesionalitě lékařů, sester a sanitářů. Všichni se ke mně chovali velmi mile a vstřícně, každou chvíli se mi někdo omlouval za to, že je nadstav pacientů,“ sdělila své pocity Monika Sommerová, kterou spíše zaráží strategie a nařízení vedení nemocnice: „V době, kdy jsem v nemocnici byla, tedy celých čtyřiadvacet hodin, byl nadstandardní pokoj prázdný a myslím si, že cenu šest set korun na noc si může dovolit jen málokdo. Proč v krizové situaci, kdy je hodně pacientů, neudělat tedy z nadstandardního pokoje standardní tím, že tam místo jedné postele budou minimálně dvě? Přijde mi dost nesmyslné, aby pokoj byl prázdný a nemocní, kteří jsou nemajetní, byli diskriminováni tím, že jsou nuceni být v průvanu na chodbě.“

Paní Monika Sommerová nakonec strávila noc ne v klidu na lůžku, ale v křesle ve společenské místnosti. Právě tuto, alespoň provizorní možnost nabídla sloužící sestřička pacientce. „Byl zde daleko větší klid, než na posteli umístěné na chodbě, ale hlavně zde nebyl průvan. Vůbec jsem si nedokázala představit, že bych si do té postele měla lehnout. Strávila jsem tak celou noc v křesle ve společenské místnosti a celou noc jsem nespala,“ popsala Monika Sommerová. Možná by se zdálo, že případ Moniky Sommerové je v rakovnické nemocnici ojedinělý. Omyl. Po medializaci příběhu na sociálních sítích píší lidé podobné zkušenosti.

I zřejmě kvůli tomu se do případu vložilo ministerstvo zdravotnictví a také zdravotní pojišťovna. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček bude chtít znát důvody takového jednání přímo od zřizovatele Masarykovy nemocnice v Rakovníku, kterým je společnost Privamed Healthia.

„Považuji to za trošku neetický přístup a zkusím se obrátit na zřizovatele této nemocnice. Že byl volný nadstandard a že ho pacientka nechtěla zaplatit, tak byla umístěna na chodbu, to mi připomíná vydírání a myslím si, že toto by se stávat nemělo. Může se stát, že je mimořádná situace, je velký počet pacientů a podmínky tak nejsou úplně ideální, ale pokud jsou k dispozici volná lůžka, tak je normální a slušné vůči pacientům uložit je na ta volná lůžka a pak teprve hledat nouzové řešení,“ řekl pro TV Nova ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?