Odpudivé obrázky na cigaretách budou mít zpoždění

7. 3. 2016 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Současný vládní návrh protikuřáckého zákona, jehož hlavním cílem je zakázat kouření v restauracích, vypracovalo ministerstvo zdravotnictví. Návrh vznikl už za exministra Leoše Hegera (TOP 09). Nyní ho předložil Svatopluk Němeček (ČSSD), který už před skoro rokem strašil, že zákon musí platit od začátku roku 2016. Teď se objevuje datum 20. května, jinak nás prý čekají od Bruselu sankce.


„Spousta restaurací, ba i barů, již dobrovolně nekuřácké jsou, tak proč to nově zakazovat,“ potvrzuje zbytečnost nového zákona exministr zahraničí a poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg.

A souhlasí s ním i Zuzka Bebarová­ Rujbrová z KSČM: „I kuřáci za ty peníze, které platí státu na daních, by měli mít možnost kouřit důstojně. Samozřejmě odděleně od nekuřáků,“ uvedla.

Už jen necelé tři měsíce zbývá na zapojení evropské tabákové směrnice do české legislativy – jde o direktivu, která do právního řádu členských zemí Evropské unie zavádí povinné odpuzující obrázky na krabičky cigaret nebo zakazuje prodej kuřiva s charakteristickou příchutí. Ta musí vstoupit v platnost opravdu nejpozději do 20. května.

U nás ale zavést odpudivé obrázky nestíháme. Vládní návrh novely, kterou se má v ČR zavést na cigaretových krabičkách varování v podobě ošklivého obrázku, propustila Sněmovna do třetího závěrečného čtení.

Zemědělský výbor však předložil pozměňovací návrh,abyse zavedení této povinnosti oddálilo na 90 dnů poté, kdy novela vyjde ve Sbírce zákonů. Podle vládní předlohy přitom mají tabákové firmy ukončit výrobu krabiček cigaret v dnešní podobě již 19. května.

„Výrobcům je třeba na zavedení nových krabiček dát víc času,“ řekl autor tohoto pozměňovacího návrhu, poslanec Petr Kudela (KDU­ČSL).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?