ODS: Středočeské krajské nemocnice budou vracet 360 milionů z EU

19. 11. 2013 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeské krajské nemocnice musejí vrátit z prostředků Regionálního operačního programu (ROP) z evropských fondů 360 milionů korun, které jsou blokovány kvůli trestnímu řízení s bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem (dříve ČSSD). Nemocnice by měly podle ODS uplatňovat vůči Rathovi a dalším obžalovaným v korupční kauze náhradu škody.


ČTK to sdělila tajemnice klubu ODS Středočeského kraje Libuše Volfová. Podle středočeského hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) nese zásadní vinu za finanční problémy nemocnic vláda Petra Nečase a svádění nedostatku peněz středočeských nemocnic na Ratha považuje za absurdní.

„Situace je o to horší,“ uvedl předseda klubu krajských zastupitelů ODS Raduan Nwelati, „že krajský rozpočet pro příští rok nepočítá pro krajské nemocnice téměř s žádnými investicemi a peníze z ROP pro ně budou jedinou možností rozvoje. V příštím roce je však do výzev pro zdravotnictví počítáno jen se 180 miliony, nemocnice tedy minimálně o 180 milionů kvůli bývalému hejtmanovi přijdou.“ Podle radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové bylo 180 milionů korun převedeno v rámci ROP na jiné projekty.

Podle hejtmana Řiháka nese zásadní vinu za finanční problémy nemocnic bývalá Nečasova vláda. „Právě tato vláda, v níž ve funkci ministra zdravotnictví působil Leoš Heger z TOP 09, schválila novou úhradovou vyhlášku, na jejímž základě Všeobecná zdravotní pojišťovna platí za stejný rozsah poskytovaných služeb meziročně o pět procent méně. Přitom stejná Nečasova vláda zvýšila i DPH. Tím náklady nemocnic samozřejmě rostou,“ uvedl v dnešním prohlášení pro ČTK Řihák. Dalším problémem je podle něj skutečnost, že za stejné služby a za stejné diagnózy neplatí zdravotní pojišťovny všem zdravotnickým zařízením stejně, a krajské nemocnice tak mají k dispozici ročně o desítky až stovky miliony korun méně.

Podle Nwelatiho by měly krajské nemocnice, jichž se situace dotýká, uplatňovat vůči Rathovi a jeho spoluobžalovaným škodu. Rath podle ODS porušil pravidla hospodářské soutěže také tím, že nechal proplácet poplatky v lékárnách krajských nemocnic. „Na hlavu Davida Ratha padá i další porušení pravidel, když letos jako konečná instance Nejvyšší soud odmítl dovolání Středočeského kraje a potvrdil rozhodnutí nižších soudních instancí, že Středočeský kraj prostřednictvím ovládaných nemocnic a lékáren porušil pravidla hospodářské soutěže proplácením poplatků v lékárnách krajských nemocnic,“ uvedla středočeská ODS v tiskové zprávě.

Hejtman Řihák uvedl, že je absurdní svádět finanční problémy nemocnic na kauzu Ratha. „ODS a především TOP 09 by si měly zamést před vlastním prahem a nesvádět problémy, které tyto strany způsobily, na jiné,“ řekl.

Davida Ratha, který je obžalován z korupce, minulý týden po 18 měsících propustil soud z vazební věznice. V případě prokázaní viny mu hrozí až 12 let odnětí svobody. Spolu s ním jsou obžalováni někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a její partner, exposlanec Petr Kott, které obžaloba označuje za organizátory korupce kolem zakázek ve Středočeském kraji. Rath údajně o všem věděl a dělil se s nimi o úplatky. Obvinění čelí i osm šéfů a manažerů firem, kteří se prý na manipulování zakázek podíleli. Ratha zadrželi policisté loni v květnu s krabicí od vína, v níž bylo sedm milionů korun.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?