Odvolací senát bude řešit případ úmrtí těhotné ženy

30. 3. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Odvolací senát Krajského soudu v Ostravě se v pondělí bude zabývat případem Ivanky Barochové, která jako sestra dala těhotné ženě v Orlové omylem vypít jedovatou dezinfekci místo glukózy. Nastávající maminka zemřela. V lednu havířovský soud ženu poslal za usmrcení z nedbalosti na rok do vězení.


Žena u soudu uvedla, že své chyby lituje. Zdravotní sestře hrozil podmíněný trest až šestiletý pobyt ve vězení. Soudkyně nakonec udělila trest při spodní hranici trestní sazby. To, že je nepodmíněný, zdůvodnila tím, že sestra závažným způsobem porušila své povinnosti. Podle rozsudku měla zkontrolovat, jaký lék a s jakým účinkem pacientce podává.

Těhotná žena přišla do orlovské diabetologické ambulance na vyšetření loni 18. června. Místo neškodné glukózy ale vypila takzvaný Chlumského roztok, který se používá například pro dezinfekci lékařských nástrojů a na léčbu kožních obtíží. Personál na záměnu později přišel a kontaktoval policii. Hlídka mladou ženu našla v jejím bytě už v bezvědomí. Přivolaní záchranáři jí už nemohli pomoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?