Odvolací soud v USA počká se sporem o Obamacare na Trumpa

6. 12. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Federální odvolací soud Spojených států dnes odročil řešení sporu republikánských kongresmanů s demokratickým prezidentem Barackem Obamou o jeho reformu zdravotnictví.


Federální odvolací soud Spojených států dnes odročil řešení sporu republikánských kongresmanů s demokratickým prezidentem Barackem Obamou o jeho reformu zdravotnictví. Soud totiž chce počkat na lednové převzetí Bílého domu republikánem Donaldem Trumpem, který v předvolební kampani slíbil reformu známou jako Obamacare zrušit, napsala agentura Reuters. Nynější postup soudu a ani verdikty nižší instance bezprostřední dopad na reformu nemají, všechna rozhodnutí jsou totiž podmíněna vyřešením odvolání Obamovy administrativy.

Pokud Trump, který se zařadil k tvrdým kritikům zdravotních změn prosazených dosluhující hlavou státu, reformu zruší, nebude mít pokračování soudu smysl, neboť by se případ posunul na úroveň akademické disputace. Zda Trump skutečně po příchodu do Bílého domu celou reformu smete ze stolu, jasné není, neboť po setkání s Obamou prohlásil, že některé části Obamacare z úcty ke končícímu prezidentovi zváží.

Spor, který řeší odvolací soud, se týká financování podpory pro méně majetné pojištěnce, jež je z rozpočtu vyčleňována navzdory nesouhlasu Kongresu. Z rozpočtu má v příštích deseti letech na tyto dotace putovat 130 miliard dolarů (přes tři biliony Kč).

Zákon o Obamacare považuje tyto podpůrné platby za nárokové, což znamená, že se příslušné peníze mají uvolňovat z rozpočtu automaticky. Republikáni ve Sněmovně reprezentantů ale tvrdí, že tuto podporu musí Kongres každoročně schválit. Sněmovna, která je stejně jako Senát pod kontrolou republikánů, takový souhlas udělit odmítá. Obamova administrativa ale zmíněné peníze nadále automaticky uvolňuje.

Letos v květnu se washingtonský soud přiklonil k názoru republikánských zákonodárců, což by v případě pravomocného verdiktu ohrozilo budoucnost pojištění. Soudkyně ale tehdy účinnost rozsudku pozastavila až do vyřešení odvolání. Odvolací soud pak dnes případ odročil až do nástupu Trumpa k moci, což znamená, že fungování Obamacare prozatím přímo dotčeno není. Odvolací soud také vyzval obě znesvářené strany, aby mu do 21. února poskytly k případu aktualizované informace.

Reforma, kterou Kongres i přes silný odpor republikánů přijal v roce 2010, od té doby bez úhony přečkala velké právní bitvy před Nejvyšším soudem Spojených států. Kritici tvrdí, že Obamacare vedl ke zdražení pojistek, obhájci naopak reformu chválí za to, že umožnila milionům dosud nepojištěných Američanů zřídit si zdravotní pojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?