Olomoucká FN zvažuje další redukci lůžek, nejdřív však na podzim

20. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnici (FN) v Olomouci, která je největším zdravotnickým zařízením v Olomouckém kraji, čeká zřejmě ještě letos redukce lůžek. Přesný rozsah není znám, může se jednat o desítky postelí.


Za posledních pět let nemocnice zrušila 100 lůžek, další stovku přestala využívat ke konci minulého roku. Počítá s roční úsporou v řádu milionů korun. Případné změny pacienty čekají nejdříve na podzim, řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Redukci lůžkového fondu požaduje ministerstvo zdravotnictví.

„Možná další redukce bude záviset na řadě faktorů, například na jednání se zdravotními pojišťovnami či postojích ministerstva. Změny určitě neprovedeme do září, neboť stejně jako každý rok najíždíme na prázdninový provoz,“ uvedl Havrlant.

Cílem opatření je zefektivnit provoz a na menším počtu lůžek poskytovat stejný objem péče. „To je možné díky novějším nebo dostupnějším léčivům, moderním technologiím a s tím souvisejícím trendem snižování délky hospitalizace. V roce 2005 byla například průměrná délka hospitalizace ve FN Olomouc osm dnů a lůžkový fond byl využitý ze 74 procent. Letos je zatím průměrná délka hospitalizace 6,9 dne a obložnost překračuje 79 procent,“ doplnil Havrlant. Nyní má tedy FN Olomouc v provozu 1200 lůžek.

Již provedená redukce se dotkla například II. interní kliniky, neurochirurgické kliniky, oddělení geriatrie, kardiochirurgické kliniky a dalších. Lůžka zůstávají ve fondu nemocnice, ale nejsou aktuálně využívaná pro péči o pacienty. Nemocnice stále jedná i o možnosti převedení některých akutních lůžek na lůžka následné nebo sociální péče, kterých je v Olomouckém kraji nedostatek a jsou u nich výrazně nižší náklady na provoz.

Dopady na pacienty se nemocnice podle svého mluvčího snaží minimalizovat. „Nicméně je jasné, že když v roce 2011 plátci zdravotní péče zaplatí za hospitalizační péči méně než v roce 2009, může dojít k prodloužení objednacích dob na plánované výkony, převod některé péče do ambulantní složky a podobně,“ doplnil Havrlant.

Redukce se již patrně nedotkne krajských nemocnic. Náměstek hejtmana Michael Fischer (ČSSD) uvedl, že tato zařízení již počet lůžek snížila. „V současné době jsou kroky, které by vedly k úsporám, vyčerpány,“ doplnil Fischer. Podle něj je v kraji přes 3000 akutních lůžek, za posledních několik let se jejich počet snížil zhruba o 15 procent.

Podle ministerstva zdravotnictví by fakultní nemocnice měly začít s plánovaným rušením akutních lůžek už od pololetí. Zaniknout by mělo pět procent lůžek, tedy asi 840. Ministerstvo řídí 11 fakultních nemocnic a dalších sedm specializovaných ústavů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?