Olomoucká hemato-onkologická klinika je po rekonstrukci

1. 7. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Hemato-onkologická klinika Fakultní nemocnice Olomouc je po rozsáhlé rekonstrukci. Opravy za téměř šest milionů korun umožnily otevřít v ambulantním traktu šest nových vyšetřoven a 14 lůžek denního stacionáře.


V lůžkové části navíc vznikly nové moderně vybavené dvoulůžkové pokoje. Rekonstrukce trvala čtyři měsíce za provozu kliniky. ČTK to řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Fakultní nemocnice zároveň sjednotila hematologickou péči; část pacientů se totiž dosud léčila na třetí interní klinice. Pacientům to podle odborníků přinese výhody. O všechny nemocné s nádorovými i nenádorovými onemocněními krve a krvetvorby tak bude pečovat jeden tým lékařů a sester, uvedl přednosta kliniky Tomáš Papajík.

V lůžkové části kliniky byly během rekonstrukce vybudovány čtyři nové dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, klinika tak má nyní k dispozici 30 standardních lůžek, deset lůžek intenzivní péče a šest lůžek na transplantační jednotce. Větší komfort a kvalitnější péči zajistí klinika podle Papajíka také v ambulantním traktu, kde je kromě nových vyšetřoven upraven i denní stacionář, kam docházejí nemocní k aplikaci protinádorové léčby a podávání transfuzí.

Do olomoucké kliniky je soustředěna péče o nemocné z Olomouckého, Moravskoslezského a části Zlínského kraje. Ročně je na olomoucké hemato-onkologické klinice provedeno kolem 70 transplantací krvetvorných buněk, chemoterapií je léčeno téměř 500 nemocných, léčí se zde na 300 pacientů s lymfomy, 160 pacientů s chronickou myeloidní leukémií a každý rok je nově diagnostikováno více než 50 pacientů s akutní leukémií. Na klinice jsou léčeni také nemocní s poruchami tvorby červených krvinek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?