Olomoucký kraj chce do záchranné služby investovat 107 mil. Kč

4. 3. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zlepšit připravenost posádek sanitek při výjezdech k neobvyklým událostem, jako jsou například průmyslové havárie či prudké výkyvy počasí, má projekt zaměřený na modernizaci vybavení Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje.


Do nákupu sanitních vozů i specializované techniky chce hejtmanství v následujících letech s pomocí evropských dotací investovat 107 milionů korun, řekl novinářům hejtmanův náměstek Michael Fischer (ČSSD).

„Jedná se zejména o technické zabezpečení, které pomůže při haváriích spojených s únikem nebezpečných látek a při událostech v rámci změn klimatu. Ty stále častěji generují rizika například nadměrných sněhových srážek a námraz, orkánů, větrných smrští i extrémního sucha, a to na území celého regionu,“ uvedl Fischer.

Extrémní výkyvy počasí můžou podle Fischera v následujících letech začít stále více ohrožovat zdraví a životy obyvatel kraje, takže je nutné na podobná rizika připravit záchrannou službu. „Součástí zvýšení technické vybavenosti je kromě sanitních vozů i pořízení mobilní komunikační a informační techniky pro exponovaná území. Tím bude urychlena výměna informací o pacientovi, což výrazně přispěje ke zkvalitnění péče a snížení rizika komplikací či dokonce úmrtí pacientů,“ podotkl.

Peníze na tento projekt chce hejtmanství získat z Integrovaného regionálního operačního programu, ve kterém je k dispozici více než 1,7 miliardy korun. Dotace z EU může pokrýt 85 procent celkových nákladů na projekt a dalších pět procent zaplatí stát. Olomoucký kraj tak v případě schválení projektu ze svých peněz investuje bezmála 11 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?