Olomoucký kraj nabídl Jesenické nemocnici úvěr šest milionů korun

25. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj je ochoten pomoci soukromé Jesenické nemocnici s finančními problémy a poskytnout jí půjčku šest milionů korun. Peníze jí mají pomoci překlenout období konce letošního roku. O úvěru musí rozhodnout nové zastupitelstvo.


Vedení nemocnice před časem oznámilo, že kvůli finančním potížím na konci roku uzavře bez náhrady porodnici a novorozenecké a dětské oddělení. Zda nabídka úvěru toto rozhodnutí zvrátí, nedokázal ředitel nemocnice Jan Jedlička říct.

„Jsme připraveni nemocnici poskytnout bezúročnou půjčku, aby mohla zaplatit největší dluhy vůči dodavatelům. Pokud jde o příští rok, zdravotní pojišťovny signalizují, že jsou připraveny navýšit úhrady za zdravotní péči v Jesenické nemocnici a podepsat s ní smlouvu na pět let. Podmiňují to ale změnou struktury nemocnice, která s sebou ponese zvýšení efektivity péče,“ řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Michael Fischer (ČSSD). O půjčce by měli jednat noví zastupitelé už na svém ustavujícím zasedání v listopadu.

Ředitel nemocnice dnes ČTK řekl, že oficiální informace od kraje nemá. „Půjčka je pro nás závazek do budoucna. Neznám její podmínky, a proto se k ní nemohu vyjadřovat. O půjčce hovoří kraj vůbec poprvé. Zda to bude mít vliv na rozhodnutí zrušit avizovaná oddělení, nevím. Musíme se rozhodnout do 31. října,“ uvedl Jedlička.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod ČTK potvrdil, že nemocnice smlouvu dostane, pravděpodobně na pět let. Konečné výsledky vyjednávání budou známy po 26. říjnu. K případné restrukturalizaci se konkrétně nevyjádřil. „Cílem zdravotních pojišťoven je, aby jejich klienti byli ošetřováni a léčeni v kvalitních, dobře fungujících, moderně vybavených nemocnicích, které mají k dispozici vysoce kvalifikované lékaře a zdravotnický personál,“ uvedl.

Krajská rada se zabývala také auditem, jenž si v nemocnici nechala zpracovat. Právě jím dříve vedení kraje podmiňovalo návrh konkrétních řešení. „Ve srovnání s dalšími čtyřmi obdobnými nemocnicemi vykazuje Jesenická nemocnice srovnatelné parametry. Ekonomika je na hraně černých a červených čísel. Žádná z malých nemocnic nemá na to, aby se zásadním způsobem rozvíjela,“ uvedl Fischer.

Podle něj je do budoucna jedinou koncepční variantou odkoupení nemocnice státem a následný převod na kraj. O této možnosti už vedení kraje s ministerstvem financí i premiérem bezúspěšně jednalo. „Je to obraz současné situace, za dva tři roky může být pohled jiný. V této majetkové struktuře vidím další rozvoj nemocnice jako problematický. Hledali jsme například dotační titul EU, který by mohl nemocnici pomoci, ale neexistuje. Všechny jdou do veřejného majetku,“ doplnil náměstek.

Podle Jedličky je nemocnice dlouhodobě silně diskriminována a potřebuje vícezdrojové financování. V minulosti žádal, aby kraj s nemocnicí uzavřel smlouvu o službách ve veřejném zájmu. Znamenalo by to například to, že by se kraj podílel na finančních ztrátách zařízení. Hejtmanství tento krok odmítlo.

Nemocnice zajišťuje péči ve spádové oblasti s více než 40.000 obyvateli. Služby poskytuje na rozsáhlém území. Je geograficky odděleno a žije v něm málo lidí. Nemocnice má nedostatek peněz na provoz i investice, na konci roku se zřejmě ocitne ve ztrátě.

Jesenická nemocnice poskytuje lůžkovou i ambulantní péči v základních oborech. Disponuje 103 lůžky akutní péče a 30 lůžky péče následné. Od roku 1994 je soukromým subjektem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?