Olomoucký kraj vybuduje dům pro lidi s Alzheimerovou chorobou

8. 3. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucké hejtmanství se ještě letos pustí do budování nového zázemí pro lidi s Alzheimerovou chorobou. Nový domov se zvláštním režimem by měl vyrůst v obci Radkova Lhota na Přerovsku, ve které už funguje zařízení pro seniory.


Za stavbu kraj zaplatí ze svého rozpočtu 150 milionů korun. Novinářům to dnes řekl mluvčí kraje Ivo Heger.

„Projekt tímto definitivně startuje. Penzion se začne stavět letos a dokončen by měl být do května roku 2014,“ uvedl. Nový pavilon bude součástí tamního domova pro seniory, který je krajskou příspěvkovou organizací. Nová budova má sloužit zhruba osmi desítkám klientů s Alzheimerovou chorobou, pracovat v ní bude 50 členů obslužného personálu. Chod nynějšího domova pro seniory stavba neomezí.

Podle hejtmana současný areál již kapacitně nevyhovoval. „Proto jsme se rozhodli postavit pavilon zcela nový. Ve vícepodlažním objektu vytvoříme pokoje s příslušenstvím, nové vyšetřovny včetně zázemí pro personál. Vybudujeme také nové kanceláře a technické zázemí budovy. Pro klienty vytvoříme novou jídelnu a kuchyni,“ uvedl hejtman. Dodal, že součástí celé stavby bude i nové parkoviště, příjezdové komunikace a výsadba zeleně v okolí objektu.

Podle odborníků je nynější kapacita zařízení pro lidi postižené demencí v kraji nedostatečná. V Olomouckém kraji fungují taková zařízení v prostějovské nemocnici a v Jedlí na Šumpersku. Vzhledem k tomu, že počet takto postižených lidí roste, jsou na umístění pořadníky. „Mým cílem je to, aby v každém bývalém okrese Olomouckého kraje bylo minimálně jedno takové zařízení,“ řekla již dříve ČTK náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová (ČSSD).

Demence je vážné duševní onemocnění, které se projevuje zhoršením až ztrátou paměti, pozornosti, soustředění, vnímání, myšlení a uvědomění sebe sama. Pacient přestává být soběstačný a potřebuje trvalou pomoc. Například Alzheimerovou nemocí trpí v ČR zhruba 130.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?