Olomoucký soud čeká ve sporu rodičů a nemocnice stále na posudek

21. 12. 2016 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký okresní soud řešící spor rodičů šestileté těžce postižené Lucie s olomouckou fakultní nemocnicí stále neobdržel zásadní posudek.


Kauzu, ve které rodiče nemocnici žalují o 16,9 milionu korun kvůli špatně vedenému porodu, naposledy odročil loni v dubnu. Žalobu rodiče podávali v roce 2012. Kvůli náročné péči o dítě, které se narodilo s poškozeným mozkem, čelí finančním potížím. V Olomouckém kraji jde v současnosti o jeden z největších soudních případů kvůli zanedbané zdravotní péči.

„Čekám na znalecký posudek, měl by přijít v nejbližší době. Spis je obsáhlý, znalecké posudky jsou náročné a znalecký ústav to v kratší době nebyl schopen vypracovat. Z tohoto důvodu ten znalecký posudek tak dlouho trvá,“ řekla dnes ČTK soudkyně Iveta Nedozrálová. „Až dojde znalecký posudek, seznámím se s ním a poté se rozhodnu, jakým způsobem dál pokračovat,“ doplnila soudkyně.

Pro rodiče je dlouhotrvající soudní spor nepříjemný, rodina se kvůli náročné péči o dítě potýká s finančními problémy. „Přijde mi to každopádně ubíjející. Malá se narodila v roce 2010 a žaloba byla podána v roce 2012. Bude rok 2017. Nechápu to. Když jsme kvůli příliš vysokým výdajům na péči nezaplatili plyn a odpojili nás, soud rozhodl o exekuci raz dva, žádné posudky nebyly potřeba,“ řekl ČTK otec dívky Vlastimil Blaťák.

Soudní spor brzdí různé názory znalců, kteří řeší, zda v porodníci přikročili včas vzhledem k velikosti dítěte k císařskému řezu a zda při komplikovaném porodu použili zakázanou metodu tlaku, takzvanou Kristellerovu expresi. Rodičům dal naposledy zapravdu po zhlédnutí videozáznamu z porodu soudní znalec. Lékař, který porod vedl, však pochybení odmítl a postavilo se za něj i vedení porodnicko-gynekologické kliniky. Z dalších znaleckých posudků například vyplynulo, že svým zákrokem zachránili lékaři matce život.

Soud případ odročil naposledy loni v polovině dubna kvůli vypracování revizního posudku. Podle informací otce dítěte se celou dobu hledal znalec. Nakonec byl nalezen, ale letos v září požádal o prodloužení lhůty ke zpracování posudku o čtyři měsíce a soud mu vyhověl, lhůta by mu měla tedy vypršet v těchto dnech.

Lucie se v porodnici Fakultní nemocnice v Olomouci narodila v říjnu 2010. Rodiče postižené holčičky na začátku soudního sporu uvedli, že péče o dítě je velmi náročná. Dívka stále leží, má trvalé zápaly plic a neumí polykat. Otec dítěte spolu s dalšími přáteli na postavení rodičů starající se o těžce postižené děti upozornil letos o prázdninách netradiční cyklopoutí z Olomouce do Říma, kde byl i na audienci u papeže Františka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?