Olomoučtí medici se připravují na možné žaloby i za pomoci scének

5. 2. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Studenti medicíny v Olomouci se netradičním způsobem připravují na možnost případných soudních sporů zdravotnických zařízení s pacienty. Seznamují se s nimi pomocí zinscenovaných divadelních scének, které komentují právníci, soudci, státní zástupci i ekonomové.


Projekt, na kterém se podílí olomoucká univerzita, reaguje na stoupající počet těchto případů. Mezi studenty medicíny vzbudil nebývalý zájem, informoval ČTK zástupce projektu Jiří Vévoda.

„První výuku absolvovalo v zimním semestru tohoto akademického roku 45 mediků. Již nyní je další běh zcela zaplněný, takže musíme dělat pořadníky na další pokračování,“ uvedl vedoucí projektu Miloslav Klugar. „K tomuto zájmu rozhodně přispěly pozitivní zkušenosti prvních absolventů, kteří oceňují zkušené lektory a množství příkladů z praxe,“ dodal.

Součástí výuky jsou inscenované soudní spory, v nichž hrají herci z olomouckého Divadla na cucky. Vývoj případu komentují právníci a další odborníci. Experti z řad lékařů se studenty diskutují o dilematických otázkách a případech, kdy se medicína a právo dostaly do střetu, o komunikaci mezi lékařem a pacientem, popřípadě jeho rodinným příslušníkem.

Cílem projektu je vzdělávat lékaře v právu a ekonomice a na praktických příkladech demonstrovat rizika plynoucí z lékařské profese. Univerzita Palackého jej připravila v souvislosti se stále větším počtem žalob, které podávají pacienti na poskytovatele zdravotnických služeb. „Každý případ lékaři musí posoudit nejen z hlediska medicínského, ale zvažovat důsledky svého jednání i po stránce etické, právní a ekonomické. Důsledky případného pochybení mohou pro poskytovatele znamenat velké ekonomické ztráty, ale i poškození pověsti,“ doplnil Vévoda.

Řadu žalob zdravotnických zařízení s pacienty řešily i zdejší soudy. Vrchní soud V Olomouci se loni zabýval sporem znojemské nemocnice a ženy, která ve zdravotnickém zařízení prodělala před 30 lety údajně nechtěnou sterilizaci. O rok dříve rozhodoval v případu ženy, která žádala po Vítkovické nemocnici milion korun za údajné pochybení zdravotnického personálu při porodu dcery. Dítě bylo přiškrceno pupeční šňůrou a zůstalo těžce postižené. Olomoucký okresní soud se zabýval před časem sporem olomoucké pacientky, která zažalovala za údajně neúspěšnou plastickou operaci břicha Laserové léčebné centrum Ostrava.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?