Olovo a mortalita

6. 12. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšená koncentrace olova v krvi zvyšuje úmrtnost ze všech příčin i úmrtnost kardiovaskulární, a to i při hodnotách mnohem nižších, než se doposud považovaly za toxické. K těmto závěrům dospěli američtí odborníci, kteří sledovali téměř 14 000 osob po dobu 12 let.


Geometrický průměr koncentrace olova v krvi dosáhl hodnoty 0,12 piko mol/l.

Osoby s koncentrací olova v nejvyšším tercilu měly o 25 % vyšší celkovou mortalitu a o 55 % vyšší riziko kardiovaskulárního úmrtí než osoby v tercilu nejnižším. Koncentrace olova v krvi nad 0,1 piko mol/l měla významný vztah k úmrtnosti na infarkt myokardu a na cévní mozkovou příhodu. Autoři upozorňují na fakt, že ačkoli zamoření životního prostředí olovem v posledních letech klesá, zůstává stále významným zdravotnickým problémem.

Circulation, 2006, 114, p. 1388-1394.

Výběr a překlad MUDr. Eliška Potluková, Ph. D.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?