Ombudsman prověřuje okolnosti úmrtí mladíka

8. 6. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Rodiče marně žádají úřady o odpověď: "Mohl lékař bez atestace ošetřovat syna?"


Kancelář ochránce lidských práv se na žádost Hany a Miloše Komínkových z Křižanova na Žďársku vložila do případu úmrtí jejich syna Jakuba Komínka. Kanceláři se nelíbí jak ministerstvo zdravotnictví komunikovalo s rodinou a kauza ombudsmanovi posloužila jako inspirace při tvorbě připomínek k zdravotnické reformě.

Třiadvacetiletý Jakub Komínek zemřel loni 20. října na zástavu srdce, když si šel koupit barvy do obchodu. Rodiče od začátku upozorňují na to, že jejich syna ošetřoval lékař Oldřich H., který neměl patřičnou atestaci a pouze zastupoval stálou lékařku. Rodiče mají pochybnosti o jeho lékařské péči a vadí jim, že nebyli předem informováni o tom, že v ordinaci zastupuje lékařku kolega před atestací.

„Dodnes nám nikdo nebyl schopen odpovědět na to, jestli byl ošetřující lékař našeho syna oprávněn k samostatným výkonům a určení diagnózy bez přítomnosti jeho školitele,“ poukazuje na problém Hana Komínková.

Chybí předpisy i komunikace

Kancelář ombudsmana rodičům napsala, že odpověď na tuto otázku nemohli od České lékařské komory (ČLK), od ministerstva zdravotnictví (MZ) ani od dalších úřadů dostat kvůli nedokonalosti zákona a chybějícím předpisům. „Jádro problému tkví v kvalitě platné právní úpravy, nikoliv v tom, že by se ČLK pokoušela „manipulovat“ zákonem ve prospěch svých členů,“ napsala v dopise Lenka Doubravová z kanceláře ombudsmana pro rodinu, zdravotnictví a práci.

Komínkovi požádali o podrobnější informace o lékařském vzdělání ošetřujícího lékaře Oldřicha H. ministerstvo zdravotnictví. To jim odpovědělo, že vylučuje poskytování informací, které mají osobní charakter. „Není mi jasné, jak jinak bych se tedy jako pacient měla ptát, abych zjistila, zda lékař, který mi zdravotnickou péči poskytuje, má příslušnou specializaci,“ oponuje Hana Komínková.

Přístup ministerstva se nelíbí ani Lence Doubravové z kanceláře ombudsmana. „Pominu-li nyní právní názor ochránce práv na odmítnutí žádosti, je tento případ ukázkou nefunkčnosti komunikace mezi jednotlivými odbory ministerstva,“ míní Doubravová.

Odbor vzdělávání a vědy MZ totiž loni v říjnu spustil novou webovou aplikaci „Evidence zdravotnických pracovníků“, která mimo jiné umožňuje lidem seznámit se s některými údaji, mezi něž patří i získané specializace zdravotníků. Rodiče upozornili ombudsmana také na to, že si jejich syn stěžoval na zdravotní potíže, které lékař nezapsal do zdravotnické dokumentace. Podle Lenky Doubravové je to častý problém, s kterým se lidé na ombudsmana obracejí.

„Ochránce proto MZ navrhl, aby do návrhu zákona o zdravotních službách zahrnulo právo pacienta vyžadovat doplnění zápisu do zdravotnické dokumentace (ihned po jeho vyhotovení) o opomenuté subjektivní obtíže,“ poznamenala Lenka Doubravová.

Případem se zabývá kraj i policie

Okolnosti zdravotní péče praktického lékaře v Křižanově prověřuje také krajský úřad v Jihlavě. Úředníci v ordinaci provedli v dubnu předem neohlášenou rozsáhlou kontrolu dodržování podmínek registrace nestátního zařízení.

Rodiče chtěli znát výsledky kontroly, ale úředníci jim pouze sdělili, že nejsou účastníky řízení a tak je pouze informovali, že řízení ještě není skončeno.

Krajská znalecká komise už před časem došla k závěru, že mezi úmrtím jejich syna a léčbou nebyla přímá souvislost a postup lékaře označila komise za lege artis.
Kauzu řeší také žďárská policie. Vyšetřovatelé stále čekají na znalecké posudky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?