Ombudsman: Psychiatrická péče o děti v ČR je nedostatečná

29. 8. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V ČR není podle ombudsmana Pavla Varvařovského dostatečně dostupná psychiatrická péče pro děti. Vede to k jejich zbytečné hospitalizaci. Zemi by mělo působit asi sto pedopsychiatrů, přičemž 30 jich schází. Kancelář ombudsmana podrobně monitorovala činnost psychiatrických zařízení pro děti v letech 2011 a 2012.


„Nedostatek psychiatrů pro děti způsobuje, že jsou malí pacienti zbytečně hospitalizováni. Protože schází ambulantní pedopsychiatrická služba, jsou děti v léčebnách příliš dlouho, protože jim péči při pobytu doma nikdo jiný neposkytne,“ řekla ČTK Marie Lukasová z kanceláře veřejného ochránce práv.

V republice jsou tři psychiatrické léčebny pro děti, a to v Lounech v Ústeckém kraji, ve Velké Bíteši na Žďársku a dále v Opařanech na Táborsku. Péči dětem, jež trápí například poruchy příjmu potravy, deprese nebo mají zásadní potíže s chováním, poskytují ještě psychiatrická oddělení asi deseti nemocnic.

Rozsah péče je podle Varvařovského nedostatečný. Jsou okresy, v nichž dětský opsychiatr nepůsobí. Pacienti z těchto oblastí proto končí v léčebnách, a to často velmi daleko od rodin. Zásadním problémem je nedostatek financí, uvedl ombudsman.

Úspory vyvolané hospodářskou krizí mají za následek nejen nedostatečnou zdravotní péči, ale také špatný technický stav léčeben. Například loni musel ombudsman upozornit ministerstvo zdravotnictví na zanedbaný stav léčebny v Lounech. V pokojích našli pracovníci kanceláře ombudsmana plíseň na zdech, opadávala tam omítka, nedoléhajícími okny protahoval průvan a mobiliář byl z velké části zdevastovaný, a to včetně matrací na postelích.

K tomu se nabalují další problémy, zdůraznila Lukasová. Mnozí rodiče dětí s psychickými problémy žijí na hranici chudoby a nemohou si dovolit platit za hospitalizaci dítěte nemocniční poplatek sto korun za den. Tento poplatek sice k 1. lednu 2014 Ústavní soud zrušil, diskutuje se ale o jeho brzkém obnovení.

V jedné z léčeben je tak podle Lukasové téměř trvale umístěn třináctiletý chlapec s poruchami autistického spektra, ale bez mentálního postižení. Jeho matka zvládá péči o něj o víkendech. Přesto by nemusel být v léčebně, kdyby měl k dispozici doma vhodnou sociální službu. Ta však pro něj není dostupná.

Tyto i další připomínky k psychiatrické péči o děti shrnul Varvařovský do své zprávy pro ministerstva práce a sociálních věcí, zdravotnictví a školství, která ji mají na starosti. Jsou v ní i doporučení, jak situaci zlepšit. Podrobný dokument bude zveřejněn na webu ombudsmana www.ochrance.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?