Ombudsman se bude zabývat platbou za lékaře a nedostupností léků

16. 8. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kancelář veřejného ochránce práv se bude zabývat dvěma z pěti stížností na zdravotní péči, konkrétně nedostupností léků hrazených zdravotním pojištěním a platbou za lékaře. Zástupcům Svazu pacientů, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a Národní rady osob se zdravotním postižením to dnes přislíbila zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. ČTK o tom informoval prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.


„Přednesli jsme pět problémových okruhů. Je to dostupnost zdravotní péče z hlediska dojezdových časů a vzdáleností do ambulantních i lůžkových zařízení. Dále jsme si stěžovali na doporučení ministerstva v otázce „zaplať si svého lékaře“, na otázku nelimitovaných poplatků za pobyt ve zdravotnicých zařízeních, na chystané uzavírání nemocnic a na nedostupnost léků, které jsou plně hrazené ze zdravotního pojištění,“ uvedl Olejár.

U dalších okruhů je problém v tom, že ombudsman se zabývá podněty, u nichž byly vyčerpány všechny možnosti, které právní řád České republiky nabízí. Přesto dostupnost nemocnic a jejich uzavírání vnímá Seitlová jako závažný problém.

„Upozornili jsme zástupkyni ombudsmana, že se ministerstvo snaží měnit zdravotní systém pod zákonnými normami. To je nekorektní vůči občanům i zákonodárnému sboru, nevede se žádná diskuse,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Domnívá se, že stát nemá konat to, co neurčuje zákon, nemůže tedy vydat doporučení, v němž se říká, že si občan může ve státních nemocnicích připlatit za konkrétního lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?