Omezení kouření a alkoholu vyvolalo u poslanců rozsáhlou debatu

4. 2. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládní předloha o zákazu kouření v restauracích, barech, čajovnách a dalších podobných zařízeních vyvolala ve sněmovním ústavně-právním výboru poměrně rozsáhlou debatu. Diskuse se přitom týkala hlavně jiných omezení pro kouření a pro prodej a podávání alkoholu, které má norma rovněž přinést.


Šlo například o úplný zákaz podávání alkoholu ve školách a ve zdravotnických zařízeních nebo o povinnost restauratérů prodávat jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo.

„Nevím, zda ten, kdo zákon psal, byl někdy v reálném životě. Zákon by neměl být souhrnem zbožných přání,“ uvedl jeden z nehlasitějších kritiků normy Marek Benda z ODS. Předloha by vedla podle něho například k tomu, že zaměstnanci si v nemocnicích nebudou moci připít ani po pracovní době při oslavě něčích narozenin. Benda zpochybnil například i ustanovení, podle kterého by byl na sportovních akcích povolen jen prodej alkoholických nápojů s nejvýše čtyřmi objemovými procenty etanolu. „Chcete vyhnat všechno kromě piva,“ řekl Benda.

Pozornost vzbudila i odpovědnost hostinských za to, že se v jejich podniku bude nacházet nezletilý člověk ve „zjevně“ podnapilém stavu. Restauratéři to nebudou podle Václava Stárka s Asociace hotelů a restaurací schopni splnit.

V případě povinnosti hostinských nabízet jeden nealko nápoj za méně peněz než nejlevnější alkoholický nápoj zazněl dotaz, co se stane, pokud tento nealkoholický nápoj dojde. Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar připomněl, že tímto nápojem může být i kohoutková voda. Někteří poslanci ale poukazovali na to, že například v restauraci, v níž bude pivo za 25 korun, bude půllitr kohoutkové vody za 24,9 koruny a zákonná povinnost bude splněna.

Poslanci už přišli s některými pozměňovacími návrhy. Jan Chvojka (ČSSD) a Radek Vondráček (ANO) navrhují vypustit pravomoc obcí zakázat vyhláškou kouření na veřejných venkovních akcích. Stejně by prý nebylo možné uhlídat její dodržování. Helena Válková (ANO) navrhne opětovně zavést zákaz kouření i na nekrytých částech zastávek veřejné dopravy a zakázat kouření v zoologických zahradách. Chce taky, aby restauratéři museli označovat, zda je povoleno nebo zakázáno kouření na zahrádkách.

Zastánci navrhovaných omezení poukazovali na to, že je správné je v zákoně mít, ač nebudou stoprocentně vynutitelná. „Budeme na tom lépe zdravotně. O to se zákonem pokoušíme,“ zdůraznil Bronislav Schwarz (ANO).

Zazněly ale také obavy, zda omezení ohledně alkoholu neohrozí existenci například valtické vinařské školy. Policar zdůraznil, že v těchto bodech žádná změna proti současné úpravě nenastává.

Plošný zákaz kouření v restauracích, a to včetně elektronických cigaret, zmínil v debatě jen Stárek. Dopady bude mít podle něho zejména na drobná pohostinství.

Ústavně-právní výbor debatu o předloze opět přerušil. Příště už budou poslanci hlasovat o podaných pozměňovacích návrzích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?