Omilostněná lékařka stíhaná za šíření TBC stane opět před soudem

16. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařka Hana Burešová, která byla stíhaná za šíření TBC a loni před Vánoci ji omilostnil prezident, stane zítra před odvolacím soudem. "Cítím se nevinna a chci, aby se ukázalo na faktická pochybení, která mě ohrozila...


PRAHA - Lékařka Hana Burešová, která byla stíhaná za šíření tuberkulózy a loni před Vánoci ji omilostnil prezident, stane v úterý před odvolacím soudem. Obvodní soud ji odsoudil k půlročnímu podmíněnému trestu, ona však podala odvolání. Tehdejší prezident Václav Havel jí udělil milost, Burešová však chce prokázat svou nevinu. Soud jí kvůli milosti již nemůže potrestat, rozhodne pouze o vině.

„Cítím se nevinna a chci, aby se ukázalo na faktická pochybení, která mě ohrozila,“ řekla ČTK před časem Burešová. Lékařka podle rozsudku nezajistila převoz pacienta do nemocnice a spolehla se jen na slib jeho známého, že nemocného muže odveze k hospitalizaci. Muž však slib nesplnil a pacient za čtyři dny zemřel v nemocnici, kam ho dopravila záchranná služba.

Rozhodnutí odeslat pacienta na specializované pracoviště bylo správné, lékařka ho ale nedotáhla do konce, když využila nabídky odvozu a dále se o pacienta nezajímala, řekla soudkyně obvodního soudu. Oba cizinci neměli v Česku povolení k pobytu a nebyli zdravotně pojištěni. Už tento fakt s přihlédnutím k diagnostice měl lékařku vést k rozhodnutí přivolat infekční sanitku, která je v Praze běžně k mání, uvedla. „Volila způsob, který byl pro ni v sobotu před vánočními svátky nejjednodušší,“ poznamenala soudkyně.

Podle obhájce Burešové se u soudu ale prokázalo, že lékařka pro převoz pacienta do nemocnice zvolila obvyklý postup. Na stranu lékařky se postavili její kolegové i odborné zdravotnické a profesní organizace, petici na její podporu podepsalo na 5000 zdravotníků.

ČTK, foto Vladimír Brada (ZDN)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?