Onkocentra by mohla nakupovat levněji, korupci prý audit neprokázal

5. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Traumacentra a onkoncentra by mohla ušetřit na nákupech v průměru minimálně tři procenta ročně. Podle auditu, který si ministerstvo nechalo zpracovat, ale nelze v jejich případě hovořit o korupci. Nákupy prověřuje dále jen v Liberci, kde byla zakázka překročena o deset procent.


Audit nákupů pro národní síť traumacenter a onkocenter ukázal, že pro 24 projektů bylo v letech 2008 a 2009 rozděleno přes 1,9 miliardy korun. O předražení by se podle šéfa resortu Leoše Hegera dalo mluvit jen v případě, pokud by zakázka překročila obvyklou cenu o deset procent.

„Nemocnice se podle zjištění auditu pohybovaly v pásmu plus tři procenta, pouze v jednom případě byla zakázka překročena o deset procent, šlo o nemocnici Liberec, kde se provádí další analýza,“ doplnil ministr.

V Krajské nemocnici Liberec už policie prověřuje i údajně o čtvrtinu předražený nákup přístrojů pro tamní kardiocentrum za 60 milionů korun. A i když se nyní hledá v resortu každá koruna, Heger je s výsledky auditu spokojen.

Připomněl že obecně se mluví o obrovské korupci ve zdravotnictví a nákupech předražených o 30 procent, výsledky auditu ale ukázaly pravý opak. „Nejsou stoprocentně ideální, ale předražení, které jsme v některých případech konstatovali, je minimální,“ zdůraznil.

Dvě zařízení nedodržela termíny

Ministerstvo vyhlásilo první výzvu na projekty pro specializovaná onko a traumacentra v květnu 2008. O peníze žádalo 34 subjektů, výběrová komise doporučila 24 projektů za 1,964 miliardy. Zadávací a výběrová řízení se konala v průběhu roku 2009.

Audit vedle předražení v liberecké nemocnici odhalil také dvě menší pochybení - pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Krajská nemocnice Jihlava nedodržely lhůtu pro podání nabídek, stanovenou na 14 dní.

Další zjištěné nedostatky byly pouze administrativního charakteru a bez vlivu na výběr dodavatele. Auditoři hodnotili 300 položek, šlo o jednotlivé kusy techniky.

„Z nich 210 přístrojů bylo nakoupeno za ceny obvyklé v místě a čase. U 66 byly ceny vyšší a u 22 naopak nižší. Překročení bylo v průměru o 3,33 procenta,“ píše auditorská firma KPMG. Podobné audity by podle doporučení auditorů měly udělat ve svých zařízeních také kraje.

Jedna nabídka? Zrušte řízení

Auditoři vedle výsledků představili také doporučení, kterých by se měla jednotlivá zařízení souvislosti s výběrovým řízením držet. „V případě obdržení pouze jedné nabídky zrušit zadávací řízení a vypsat ho znovu. Zvážit praxi vymezování kvalifikačních předpokladů ve finančních kategoriích, aby nedocházelo ke zbytečnému navyšování bariér vstupu do odvětví.

Aplikovat možnost dílčího plnění na nákup zdravotnické technologie ve všech případech, kdy to předmět plnění dovoluje,“ opíše se v závěrečné zprávě společnosti. Jak ale dodává, tato opatření již ministerstvo zdravotnictví v rámci své protikorupční strategie zařízením doporučilo.

Liberec má nové vedení

Nákup přístrojů pro traumacentrum a okocentrum liberecké nemocnice stál téměř 170 milionů korun, z evropských a státních fondů na něj nemocnice získala tehdy 162 milionů. Mimo jiné koupila novou magnetickou rezonanci, speciální ultrazvuk nebo rentgen s trojrozměrným zobrazením. Díky nové technice mohla celá nemocnice přejít na takzvaný bezfilmový provoz.

Všechny diagnostické výstupy od té doby pořizuje a archivuje v digitální podobě.

„Zatím jsme nedostali závěrečnou zprávu z auditu, takže je těžké se k něčemu vyjadřovat,“ reagoval pro ČTK mluvčí nemocnice Lukáš Gibiec. Nemocnice má navíc od letošního března zcela nové vedení a nikdo z managementu v letech 2008 až 2009 ve vedení nemocnice nepůsobil. “

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?