Onkocentru hrozí zrušení, chybí lékaři

20. 8. 2009 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Onkologické centrum zlínské Baťovy nemocnice, které umožňuje i nejnáročnější léčbu pacientů s nádorovými onemocněními, je stále v ohrožení. Existuje tak nebezpečí, že by i lidé z Uherskohradišťska museli za léčbou dojíždět do vzdálených zdravotnických zařízení...


Po loňském prosincovém auditu Ministerstva zdravotnictví obdržela krajská nemocnice pro zachování statutu Komplexního onkologického centra podmínky, které musí splnit do prosince letošního roku.

„V případě ztráty statutu by vznikly problémy při systematické organizaci onkologické péče ve Zlínském kraji a pacienti by museli za příslušnou biologickou léčbou dojíždět do vzdálených center,“ vysvětlil primář onkologického centra zlínské nemocnice Milan Kohoutek. Zlínské onkocentrum v současné době léčí okolo pěti tisíc nemocných.

Podmínky nezbytné pro udržení statutu obnášely zejména doplnění stavu lékařů a dalších odborníků. Centru například ještě v červnu tohoto roku chyběli tři onkologové s odpovídající kvalifikací.

Mluvčí přislíbila doplnění personálu

„V souladu s požadavky na Komplexní onkologické centrum se nám podařilo získat potřebné fyziky, kteří se hledají velmi těžko,“ uvedla k dnešní situaci mluvčí Baťovy nemocnice Karla Havlíková.

Zlínská nemocnice má podle jejích slov zajištěny také anesteziologické pracovníky, zdravotníky intenzivní péče a potřebný počet zdravotních sester. „Do konce letošního roku doplníme do požadovaného počtu radiologické asistenty a atestované klinické onkology,“ přislíbila mluvčí. Přesné počty aktuálně chybějících odborníků odmítla sdělit, ale tipy už prý vedení nemocnice má.

„Náročnost sehnání těchto odborníků je dána obecně situací v republice, a týká se situace na pracovním trhu. Pro všechny nemocnice je tedy náročnost stejná,“ okomentoval primář Kohoutek šance nemocnice na zaměstnání lékařů s požadovanou kvalifikací.

Podle auditu ministerstva byly nedostatky také v přístrojovém vybavení.

„Nyní realizujeme poslední fázi dodávky potřebného vybavení, na které dostala nemocnice více než osmdesáti milionovou dotaci z evropských fondů,“ sdělila Havlíková. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva by však v případě ztráty statutu specializovaného zařízení mohla Evropská komise požadovat mnohamilionovou dotaci zpět.

Pacienti by museli do Brna či Olomouce

Na řešení situace v Baťově nemocnici se prý kromě jejího vedení podílejí například také ekonomové či právníci.

V případě neúspěchu nebude ve zlínské nemocnici zrušeno celé onkologické pracoviště, přijde však o statut centra, které umožňuje nejnákladnější způsoby léčby nádorových onemocnění.

Někteří pacienti by tak museli jezdit například do Brna či Olomouce.

Gabriela Dvorníková, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?