Onkolog Vorlíček chce prevenci rakoviny posílit změnami zákonů

21. 9. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda České onkologické společnosti a kandidát do Senátu Jiří Vorlíček chce měnit zákony tak, aby to umožnilo posílit prevenci proti rakovině. Chce například, aby pozvánku na preventivní vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku dostávali všichni lidé v dané věkové skupině doporučeným dopisem.


Zákony chce Vorlíček měnit přes Senát, kam jako nestraník za TOP 09 v Brně kandiduje. Jako další cíl si vytkl protikuřácký zákon, řekl novinářům.

Posílání cílených pozvánek na preventivní vyšetření lidem domů dnes zákony neumožňují. Podle Vorlíčka je přitom prevence jedinou cestou. Čeští muži jsou první na světě v karcinomu tlustého střeva a konečníku. Rakovinu lze zjistit včas jen při preventivním vyšetření. Dnes na něj chodí 16 procent padesátiletých a starších, pro které je zdarma.

Rakovinu tlustého střeva a konečníku lékaři ročně zjistí u 8000 pacientů. Polovina jich přijde včas, polovina pozdě. „První polovinu lze relativně snadno a relativně lacino vyléčit, operace stojí třeba 10.000 nebo 15.000 korun, a pak jsou jen sledovaní,“ uvedl Vorlíček.

Naopak v pozdějších stádiích je nemoc prakticky nevyléčitelná, onkologové lidem jen prodlužují život. Náklady na léčbu jednoho člověka dosahují až milion korun. Kdyby jen polovina z pacientů, u nichž se nemoc zjistí pozdě, přišla včas, ušetří se podle Vorlíčka dvě miliardy korun.

Vorlíček chce měnit i systém zdravotního pojištění, v němž podle něj dnes pojišťovny fungují jen jako rozdělovny peněz. Lidé by prý měli, podobně jako u pojištění auta, mít možnost se komerčně připojistit a za dobrou péči o vlastní zdraví mít bonusy. Kritizoval kouření, které podle něj třicetkrát zvyšuje riziko rakoviny plic.

„Považuji za velkou ostudu, že u nás dosud nebyl schválen dostatečný protikuřácký zákon. Stydím se, že někteří politici vystupovali s tím, že kouření neškodí. Lhali,“ uvedl Vorlíček.

Vorlíček kandiduje do Senátu v Brně-městě. Jeho protivníky budou například podnikatel Miroslav Hošek (ODS), bývalý hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL) a hejtmanův náměstek Václav Božek (ČSSD).

Lékařská profese je vedle práce starosty nejčastějším zaměstnáním, jemuž se jihomoravští kandidáti do Senátu věnují. V obvodu Brno-venkov kandiduje například bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), onkolog Jan Žaloudík (ČSSD) i lékař, poslanec a starosta Ivančic na Brněnsku Vojtěch Adam (KSČM).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?